واکنش جهانگیری به سیاسی‌ترین دروغ سیزده

ديدوبازديد نوروزي رئيس‌جمهوري و معاون اول گويا مجال مناسبي بوده است تا راست و دروغ برخي خبرهای غيررسمي و شنيده‌ها روشن شود؛ از جمله رفتن اسحاق جهانگيري از دولت و استقرار او در شهرداري تهران.

ديدوبازديد نوروزي رئيس‌جمهوري و معاون اول گويا مجال مناسبي بوده است تا راست و دروغ برخي خبرهای غيررسمي و شنيده‌ها روشن شود؛ از جمله رفتن اسحاق جهانگيري از دولت و استقرار او در شهرداري تهران.

اين خبر در يکي، دو روز گذشته در فضاي مجازي منتشر شد و تا جايي پيش رفت که گزينه‌هاي جايگزين معاون اولي هم روشن شد؛ بر‌اين‌اساس از بيژن نامدارزنگنه، وزير نفت، به‌عنوان اصلي‌ترين گزينه براي جايگزيني جهانگيري نام برده شد. همچنين، سورنا ستاري، معاون علمي و فناوري رئيس‌جمهور هم به‌عنوان جايگزين زنگنه معرفي شد.

اين خبر را در ابتدا كانال «نفت خبر» منتشر کرد و بعد هم سردبير اين كانال در توضيحي دراين‌باره با اشاره به سوابق انتشار خبر دروغ سيزده نوشته است: «همان زمان که خبر را منتشر کرديم، خيلي از مخاطبان عادي تشخيص دادند که اين خبر دروغ سيزده است و برخي روزنامه‌نگاران هم اين تشخيص را دادند... چراکه آگاهانه عناصر خبر طوري چيده شده بود که نشان دهد خبر، دروغ سيزده است».

به روايت محمدعلي ابطحي، اسحاق جهانگيري هم درباره اين خبر اظهارنظر کرده است. ابطحي در گفت‌وگويي که با خبرگزاري ايلنا انجام داده، به توضيح ديدوبازديد عيدانه‌اش با روحاني، جهانگيري و خاتمي پرداخته و به نقل از جهانگيري اين خبر را تکذيب کرده است.

ابطحي گفته است: «آقاي جهانگيري علاوه بر اينکه معاون اول رئيس‌جمهور است، دوست و همکار قديمي ايشان بوده و هستند. ايشان در بخشي از اين ديدار به تشريح اولويت‌هاي سال جديد خود و دولت پرداختند. در بخشي از اين صحبت‌ها، درخصوص دروغ سیزده امسال مبني بر رفتن جهانگيري به شهرداري تهران گپ‌وگفتي صورت گرفت و ايشان به طنز يا جد گفتند عده‌اي دوست ندارند من در دولت باقي بمانم و آمال و آرزوهايشان را در قالب دروغ سیزده مطرح مي‌کنند. البته من قبلا هم گفته بودم و در اين ديدار هم گفتم که بهتر است آقاي جهانگيري از دولت خارج شود».

شايعه رفتن جهانگيري به شهرداري موضوع جديدي نيست. همان هنگام که فهرست شوراهاي شهر پنجم تهران تماما رأي آورد، باز هم اين شايعه مطرح بود که جهانگيري به جاي دولت، به شهرداري مي‌رود. بااين‌حال نهاونديان، معاون اقتصادي رئيس‌جمهوري، اين خبر را تکذيب کرده بود.

از زماني که محمدعلي نجفي، شهردار تهران، استعفاي خود را طرح کرده، برخي گمانه‌ها، جايگزين‌ احتمالي او را اسحاق جهانگيري معرفي کردند. اين خبر در طول تعطيلات نوروزي دست به دست شد تا اينکه در نهايت روز سيزدهم تعطيلات به شايعه داغ نوروز ٩٧ مبدل شد. اسحاق جهانگيري به طنز يا به جد، اين موضوع را رد کرده، اما او از گروهي سخن گفته که نمي‌خواهند او در دولت باقي بماند.
مخالفان جهانگيري

اما چه گروهي از نبودن جهانگيري در دولت نفع مي‌برند؟ ابطحي پاسخ اين سؤال را اين‌گونه داد: «آقاي جهانگيري به‌دليل مصاحبه‌ها و گفت‌وگو‌ها در ايام انتخابات ظرفيت بزرگي براي آينده سياسي خود ايجاد کرد. اين ظرفيت هم باعث شد مخالفان متفاوتي پيدا شود».

او ادامه داد: «بخشي از اين مخالفان، برخي اطرافيان رئيس‌جمهوري هستند که مصداق آن کم‌رنگ‌شدن حضور جهانگيري در دولت است. بخشي هم جريان اصولگرا هستند که جهانگيري را رقيب جدي براي انتخابات ١٤٠٠ مي‌دانند و بخشي از مخالفان هم در جريان همسوي جهانگيري هستند که احيانا کانديداي ديگري براي انتخابات رياست‌جمهوري سال آينده دارند».

آنچه روشن بوده، اين است که برخلاف تصور، بعد از انتخابات رياست‌جمهوري، نقش اسحاق جهانگيري به‌وضوح در دولت کم‌رنگ شد و آنچه باعث چنين رويدادي شد، پررنگ‌شدن نقش محمود واعظي در نقش رئيس دفتر رئيس‌جمهوري بود. موضوعي که ابتدا خود را در جريان نهايي‌شدن فهرست کابينه دوم روحاني نشان داد. آنجا که خيلي از نمايندگان به پررنگ‌شدن نقش محمود واعظي و محمدباقر نوبخت و کم‌رنگ‌شدن نقش جهانگيري انتقاد داشتند.

علاوه بر اين، برخي از نمايندگان هم خواستار ديدارهاي جداگانه و تخصصي با رئيس‌جمهور بودند که عملي‌نشدن آن را به‌دليل نقش دفتر رئيس‌جمهور مي‌دانستند، مثل درخواستي که مدت‌هاست فراکسيون زنان مجلس طرح کرده يا کميته رفع حصر مجلس که خواستار ديدار با روحاني است. همچنين با حضور واعظي قرار شده معاونت‌هاي وزارتخانه در يک سيکل اداري به دفتر رئيس‌جمهوري معرفي شده و بعد درباره آن تصميم‌گيري شود. موضوعی که تا پيش از اين يا به‌صورت شفاهي از سوي وزير مربوطه طرح شده و بعد هم در جلسات هيئت دولت درباره آن تصميم‌گيري مي‌شده است؛ اما اکنون با حضور واعظي اين فرايند از طريق دفتر رئيس‌جمهور انجام می‌شود؛ اگرچه روحاني تصميم لازم را اتخاذ مي‌کند. واعظي در اين فاصله يک سفر خارجي به جمهوري ‌آذربايجان داشته و سخنراني هم کرده است. حتي برخي نمايندگان از ايفاي نقش واعظي در انتخابات هيئت‌رئيسه مجلس دهم در دومين سال کاري خود سخن گفته بودند. اگرچه واعظي آن را تکذيب کرد.

توضيحات جهانگيري درباره حضورش در کابينه
اسحاق جهانگيري اگرچه کم‌فروغي در کابينه دوم روحاني را تأييد مي‌کند، اما می‌کوشد نشان دهد آنچه رخ داده به عمد نبوده است. جهانگيري در گفت‌وگويي که با سالنامه «شرق» انجام داده بود، درباره نقش محمود واعظي گفته است: «... دفتر رئيس‌جمهور جايي سياسي است كه بايد رئيس‌جمهور را در كارهايي كه بايد انجام دهد، پشتيباني و نيازهاي اين امور را برطرف كند. انصافا آقاي واعظي حضور فعال‌تري دارد، ‌فردي اجرائي است و تصميم‌‌هاي جدي‌تري هم مي‌گيرد. شايد به همين دليل است كه حضور رئيس‌جمهوری در امور اجرائي كشور نسبت‌به دوره گذشته بيشتر و پررنگ‌تر شده است و ازاين‌رو دستوراتي كه مي‌دهند و مكاتباتي كه با دستگاه‌ها دارند، در مقایسه ‌با گذشته زيادتر شده است. اين اتفاق مثبتي است كه رئيس‌جمهوری درباره خيلي از مسائل تصميم‌گيري مي‌كند. شايد يك مورد تفاوت كرده باشد و آن اينكه در دفتر رئيس‌جمهوری درباره انتصابات بعد از كابينه تمركزي شكل گرفته كه من تقريبا در جريان آنها نيستم...».

او درباره رابطه‌اش با حسن روحاني هم گفته است: «آقاي روحاني به من اعتماد كامل دارند و مي‌دانند تا زماني كه مسئوليت دارم آنچه در توانم باشد براي اداره كشور به‌كار خواهم گرفت، اما اگر در جايي كاري به من ارجاع نشود، كسي نيستم كه بگويم حتما به من واگذار كنيد، زيرا كشور آن‌قدر كار دارد كه وقتي در مركز كمي كارم كم مي‌شود، به استان‌ها و شهرستان‌ها مي‌روم. هميشه براي خودم فضاي كار باز مي‌كنم و اين‌طور نيست كه خودم را محدود كنم و فعال نباشم. در مورد انتخابات رياست‌جمهوري سال ١٤٠٠ هم بايد بگويم اگر تا انتخابات سال ١٤٠٠ عمري باشد، بايد ببينيم چه كسي خواهد آمد، اما اين واقعا دغدغه اصلاح‌طلبان نيست».

حالا با توضيحاتي که ابطحي داده، حتي اگر خبر رفتن جهانگيري از دولت دروغ سيزده بوده باشد، اما به‌راستي مخالفاني دارد که جهانگيري هم خود به وجود آنان اذعان مي‌کند. با‌اين‌حال، اخبار و شنيده‌ها حاکي از آن است که جهانگيري عزمي براي ترک دولت و ورود به شهرداري تهران ندارد، حتي اگر نجفي بر استعفاي خود پافشاري کند و شوراي شهر هم اين استعفا را بپذيرد، جهانگيري گزينه جايگزين نخواهد بود.

ديدار نوروزي آقاي روحاني
محمدعلي ابطحي در مصاحبه‌اش درباره ديدار نوروزي‌اش با حسن روحاني و سيدمحمد خاتمي هم توضيحاتي ارائه داده بود. به گفته ابطحي: ديدار نوروزي آقاي روحاني چند قسمت بود که افراد در هريک از آنها شرکت مي‌کردند و به احوالپرسي مي‌پرداختند... در بخشي که بنده حضور داشتم، آقاي روحاني بيشتر مباحث اقتصادي را مطرح کردند. ايشان تأکيد داشتند که مي‌توان امسال معضل بي‌کاري را مهار کرد و رشد اقتصادي کشور بيشتر شود. البته آقاي روحاني گفتند اين کار به شرطي ممکن است که مشکلات داخلي بر سر راه اين کار ايجاد نشود.

ابطحي با بيان اينکه روحاني در اين ديدار به تشريح موانع و مسائل قضائي در‌اين‌باره پرداخته است، گفت: آقاي روحاني گفت در برخي از موارد، افراد دستگير مي‌شوند درحالي‌که دليل بازداشت آنها مشخص نيست يا آنکه اتهامات آنها پس از صحبت‌هايي که در زندان مطرح مي‌شود، طرح و بيان مي‌شود. ايشان اشاره کرد که در يک مورد من علت بازداشت فردي را جويا شدم. وقتي آنها پرونده فرد را به من دادند گفتم که اتهامات ايشان براساس صحبت‌هايي است که در زندان مطرح شده و اين صحبت‌ها اعتبار چنداني ندارد. در کل ايشان نقدهايي به سيستم قضائي و اطلاعاتي کشور داشتند، اما لازم است شخص رئيس‌جمهور و دولت ايشان در‌اين‌باره به صورت جدي‌تر وارد شوند، نه آنکه به طرح صورت‌مسئله اکتفا کنند زيرا طرح مسئله حل‌کننده مسائل نيست.

او با بيان اينکه من به ديدار نوروزي آقاي خاتمي هم رفتم، گفت: ایشان رئيس بنده هستند و من در هر مناسبت خدمت ايشان مي‌روم. ديروز هم به خدمت ايشان رسيدم. دفتر ايشان امروز بسيار شلوغ بود و افراد زيادي خدمت ايشان رسيده بودند... وي در اين گپ‌و‌گفت، درباره سفر نوروزي خود به يزد، خاطرات سفرهاي استاني و برخي دلواپسي‌هايشان نسبت به ايران و آينده کشور مطالبي را بيان کردند.


منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار