سهم بالای آیینهای عاشورایی در میراث ناملموس استان اصفهان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان گفت: از مجموع 200 میراث ناملموس استان اصفهان، 80 اثر مربوط به آیین های مذهبی است که بخش مهمی از آن، آیین های عاشورایی مناطق مختلف است.
به گزارش ایسنا، فریدون اللهیاری در آیین افتتاحیه نمایشگاه «رخ مرغ» که امروز پنجشنبه در موزه هنرهای تزیینی ایران برگزار شد، اظهار کرد: موزه هنرهای تزئینی ایران یکی از موزه های ملی کشور است که گنجینه آن در دوره ریاست جمهوری مرحوم آیت الله رفسنجانی به اصفهان انتقال یافت. گنجینه این موزه دارای بیش از چهار هزار اثر فاخر و درجه یک است که یکی از ارزشمندترین گنجینههای کشور شناخته میشود.
وی با بیان اینکه آثار به نمایش گذاشته شده در مجموعه نمایشگاه رخ مرغ نمایانگر یکی از میراث ناملموس استان است، افزود: استان اصفهان از لحاظ ثبت میراث ناملموس کشور، رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.
وی توضیح داد: حدود 200 اثر میراث ناملموس استان اصفهان در فهرست ملی ایران ثبت شده است که شماره ثبت 140 اثر ابلاغ شده و بقیه در حال انجام فرآیند ابلاغ است، همچنین از مجموع 200 میراث ناملموس استان اصفهان، 80 اثر مربوط به آیین های مذهبی است که بخش مهمی از آن، آیین های عاشورایی مناطق مختلف است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان تصریح کرد: ثبت آیین های مناطق به عنوان میراث ناملموس موجب می شود مردمان آن منطقه برای حفظ و فراموشی نشدن آنها تلاش بیشتری کنند و سعی در احیای این آیین ها داشته باشند. نمونه این آیینها طبالی میمه است که سال گذشته در میراث ناملموس ثبت شده است.
در ادامه کارشناس موزه هنرهای تزئینی ایران نیز گفت: هنر علامت سازی جزو محدود هنرهایی است که در دوران مختلف پر رونق بوده و جزو معدود هنرهایی است که با اصالت خاص خود بین هنرمندان استان اصفهان ماندگار شده است.
احسان علیخانی اظهار کرد: هدف از برگزاری نمایشگاه رخ مرغ در موزه تزیینی هنرهای تزئینی این بوده که اصالت این هنر به بازدید کنندگان معرفی شود. از آنجایی که این هنر با آیین های عاشورایی ارتباط تنگاتنگی دارد، متاسفانه در سال های گذشته این هنر دچار انحرافاتی شده است.
وی ادامه داد: هر کدام از علامت ها و حیوانات، نمادی از یک موضوع است. به عنوان مثال طاووس، نماد امام زمان (عج)؛ آهو و گوزن، نماد ضامن آهو امام رضا (ع)؛ دست، نماد حضرت ابوالفصل (ع) و شیر نماد حضرت علی (ع) است که در این نمایشگاه تمام این نشان ها برای معرفی به بازدید کنندگان ارائه شده است.
علیخانی با بیان اینکه در این نمایشگاه آثار به دو بخش دوره قاجار و معاصر تقسیم بندی می شود، گفت: از مشاهده آثار پیداست که هر هنرمند براساس دیدگاه خود سعی در خلق آثار کرده است و هیچ کدام از آثار مشابه یکدیگر نیست.
وی اظهار کرد: مهمترین اثری که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته، طوقی است که به دوره صفویه برمی گردد. این طوق یکی از طوق های اصیل ایرانی مربوط به محله لنبان اصفهان است که نمادها و طرحهای به کار گرفته شده آن را شیخ بهایی طراحی کرده است.
به گزارش ایسنا، اجرای پرده خوانی توسط مرشد قاسم هاشمی، آیین نخل گردانی روستای پوده و طبالی شهر میمه بخشی دیگری از برنامه هایی آیین افتتاحیه این نمایشگاه بود.
این نمایشگاه تا 27 مهر در موزه هنرهای تزئینی ایران واقع در خیابان استانداری اصفهان برپاست.