مصرف «آب چشمه» برای دفع سنگ کلیه، مبنای علمی ندارد

یک جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری با بیان اینکه مصرف «آب چشمه» برای دفع سنگ کلیه، مبنای علمی ندارد، توضیح داد: اگرچه گاهی دیده می‌شود افراد با نوشیدن آب برخی چشمه‌ها، سنگ کلیه خود را دفع کرده‌اند، اما باید گفت علت دفع سنگ، صرفا نوشیدن «آب چشمه» نیست، بلکه نوشیدن هر نوع آبی از هر جایی به مقدار فراوان می تواند در دفع سنگ کلیه موثر باشد.

یک جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری با بیان اینکه مصرف «آب چشمه» برای دفع سنگ کلیه، مبنای علمی ندارد، توضیح داد: اگرچه گاهی دیده می‌شود افراد با نوشیدن آب برخی چشمه‌ها، سنگ کلیه خود را دفع کرده‌اند، اما باید گفت علت دفع سنگ، صرفا نوشیدن «آب چشمه» نیست، بلکه نوشیدن هر نوع آبی از هر جایی به مقدار فراوان می تواند در دفع سنگ کلیه موثر باشد.

دکتر مقداد طباطبایی افزود: مصرف هیچ نوع آبی اعم از آب‌های تصفیه شده و یا آب چشمه نمی‌تواند در عدم تشکیل سنگ کلیه مؤثر باشد، به طوری که حتی اگر فرد بدترین و سنگین‌ترین آب را به قدر کافی بنوشد، می‌تواند از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری کرده و به دفع آن نیز کمک کند.

وی گفت: این باور که برخی با مصرف آب فلان چشمه معجزه دفع سنگ کلیه را به چشم خود دیده‌اند، تنها به این دلیل است که فرد مسافت زیادی را طی کرده و بعد از رسیدن به چشمه «آب فراوان» نوشیده است.

این جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری با بیان این‌که علاوه بر مصرف فراوان آب، پیاده روی، حرکت و طناب زدن در دفع سنگ مؤثر است، افزود: افرادی که سنگ کلیه داشته باشند با مصرف آب معمولی فراوان و تحرک کافی نیز می‌توانند به دفع سنگ کلیه کمک کنند. بنابراین ادعاهای مذکور در مورد آب تصفیه شده و یا مصرف آب چشمه جنبه علمی ندارد.

طباطبایی همچنین اظهار داشت: اگر در جنوب کشور تشکیل سنگ کلیه در افراد بیشتر دیده می‌شود، علت آن، آب منطقه نیست بلکه به دلیل تعریق بیش از اندازه افراد در هوای گرم این مناطق و عدم مصرف آب و مایعات کافی، سنگ در کلیه‌های آنان بیشتر تشکیل می‌شود.

وی تاکید کرد: مهمترین مسئله در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه این است که مصرف آب کافی در فصول گرم سال باید آن‌قدر زیاد باشد که «رنگ ادرار» به «زرد مایل به سفید» باشد، نه زرد پر رنگ و تیره.

این جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری درباره این‌که چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند تصریح کرد: افرادی که سابقه سنگ کلیه داشته اند بیشتر در معرض ابتلا هستند، علاوه بر آن افراد کم تحرک که دارای وزن بالا هستند و نمک بیشتری مصرف می‌کنند، سبک تغذیه‌ای آنان ناسالم و بیشتر به صورت فست فود است یا به طور کلی عادات غلط غذایی دارند، نیز مستعد ابتلا به سنگ هستند.

طباطبایی همچنین افزود: رانندگان و سایر افرادی که در معرض هوای گرم قرار دارند و یا فعالیت زیاد موجب تعریق بیش از اندازه در آنان می‌شود، در صورتی که مایعات از دست رفته بدن را جبران نکند، در معرض ابتلا به سنگ کلیه قرار خواهند گرفت.

به گفته این جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری، در مواردی نادر برخی از افراد دچار اختلال ژنتیکی هستند و کلیه آنان تشکیل «سنگ سیستین» می‌دهد و همچنین برخی نیز اختلال در دفع اوره دارند که در صورت رعایت نکردن موارد مذکور به ویژه افراط در مصرف گوشت قرمز، بیشتر در معرض ابتلا به سنگ کلیه قرار خواهند گرفت.

وی با اشاره به این‌که کاهش مصرف نمک و گوشت قرمز و مصرف فراوان آب، سه عامل اصلی در جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه است، عنوان کرد: اگر افراد این سه مورد را رعایت کنند در صورتی که اختلال خاصی نداشته باشند و یا ژنتیک عامل ایجاد سنگ در کلیه آنها نباشد، حدود ۸۰ الی ۹۰ درصد می‌توانند از این عارضه جلوگیری کنند.

ارسال نظر