مراحل ایمپلنت دندان و مدت زمان انجام آن
ایمپلنت دندان، بهترین روش جایگزینی دندانها از دست رفته به حساب میآید، اما پیش از کاشت دندان به این روش، لازم است با چگونگی انجام مراحل ایمپلنت دندان آشنا شوید. در این مطلب شما را راهنمایی خواهیم کرد.
یکی از بهترین و اصلیترین روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته، ایمپلنت دندان میباشد. مراحل ایمپلنت دندان به نوعی انجام میشود که ایمپلنتهای دندانی هم به لحاظ ظاهری و هم به لحاظ عملکرد، کاملا مشابه دندانهای حقیقی انسانها هستند و کمتر کسی میتواند غیر حقیقی بودن ایمپلنتهای دندانی را تشخیص دهد. طی مراحل ایمپلنت دندان، ابتدا لازم است دندان پوسیده شده کشیده شود. یک الی چند ماه پس از کشیده شدن دندان، میتوانید برای ایمپلنت دندان اقدام نمایید و با هزینهای مناسب، جایگزین بسیار خوبی برای دندانهای خود بیابید.
ایمپلنت دندان روشی است که طی آن پایهای تیتانیومی داخل استخوان فک فرد قرار میگیرد و این پایه به نوعی با استخوان فک جوش میخورد که دقیقا همانند ریشه دندان حقیقی عمل کرده و جای خالی آن را برای انسان پر میکنند. پیش از اینکه اقدام به انجام ایمپلنت دندان نمایید، بهتر است اطلاعاتی در رابطه با ایمپلنت دندان و مراحل آن داشته باشید. آگاهی نسبت به این اطلاعات میتواند سبب گردد که با علم بیشتری اقدام به انجام آن نمایید و نتایج معقولانهتری نیز انتظار داشته باشید. در ادامه این مطلب با برترینها همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در ارتباط با ایمپلنت دندان و همچنین مراحل ایمپلنت دندان با شما در میان بگذاریم.
ایمپلنت دندان چیست؟
دندانهای مصنوعی، اصلیترین روش جایگزین کردن دندانهای از دست رفته در زمانهای گذشته بود. با روی کار آمدن پروتزهای دندانی مختلف و سپس روی کار آمدن انواع ایمپلنت دندان، دندانهای مصنوعی محبوبیت سابق خود را از دست دادند. ایمپلنت یا کاشت دندان، روشی تخصصی برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته میباشد، که طی آن پایهای از جنس تیتانیوم داخل فک فرد قرار میگیرد و پس از جوش خوردن این پایه با استخوان فک، پروتز یا روکش ایمپلنت روی آن پایه سوار خواهد شد.امروزه ایمپلنت دندان یکی از اصلیترین و بهترین روشهای اصلاح طرح لبخند و همچنین جایگزین نمودن دندانهای اصلی به حساب میآید که در سالهای اخیر به محبوبیت بسیار زیادی در میان مردم رسیده است. مهمترین علل افزایش محبوبیت این روش نسبت به سایر پروتزهای دندانی، شباهت زیاد ایمپلنت به دندانهای حقیقی انسانها و همچنین طول عمر بسیار زیاد آن میباشد. ایمپلنتهای دندانی معمولا میتوانند همانند دندان حقیقی انسانها تا پایان عمر آنها دوام داشته باشند و پوسیده نشده یا آسیب نبینند. اما لازم است برای افزایش طول عمر آن مراقبتهایی را انجام دهید. با آنها مانند دندان حقیقی خود رفتار کنید و در مراقبت از آنها کوشا باشید و همچنین هر چند ماه یکبار برای معاینه و اطمینان از سلامت ایمپلنت دندان خود به دندانپزشک مراجعه نمایید.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، مراحل ایمپلنت دندان به نوعی طراحی شده است که عملکرد و ظاهری مشابه با دندان حقیقی انسانها داشته باشد. از همین رو نیز لازم است از آنها همانند دندان حقیقی خود نگهداری کنید. پیش از اینکه اقدام به کاشت دندان به روش ایمپلنت نمایید بهتر است با مراحل آن آشنایی داشته باشید تا بتوانید با آگاهی کاملتری نسبت به انجام یا عدم انجام آن تصمیم بگیرید. در ادامه اشارهای به مراحل کاشت دندان با این روش خواهیم داشت.
مراحل ایمپلنت دندان
همانطور که میدانید، برای انجام ایمپلنت در مرحله اول لازم است دندان آسیب دیده شما کشیده شود. معمولا ۱ الی ۴ ماه پس از کشیدن دندان، مناسبترین زمان برای مراجعه به دندانپزشکی به منظور انجام ایمپلنت دندان میباشد. ابتدا دندانپزشک استخوان فک شما را بررسی خواهد کرد. در صورتی که استخوان فک شما تحلیل نرفته و سالم باشد مراحل ایمپلنت دندان را آغاز میکند، اما اگر استخوان فکتان تحلیل رفته باشد دندانپزشک پیش از آعاز مراحل ایمپلنت دندان، ملزم به پیوند استخوان به فک شما میباشد. اگرچه پیوند استخوان معمولا از مراحل ایمپلنت دندان به حساب نمیآید، اما در صورتی که استخوان فک بیمار تحلیل رفته باشد و پیوند استخوان انجام نشود، نتایج قابل قبولی از ایمپلنت دندان حاصل نخواهد شد. پس از گذراندن این دوره، مراحل اصلی ایمپلنت دندان آغاز خواهد شد:مرحله اول ایمپلنت دندان؛ بی حسی موضعی و ایجاد شکاف روی لثه
در ابتداییترین مرحله ایمپلنت دندان، داروی بی حسی موضعی به دهان بیمار تزریق میشود تا بیمار دردهای ناشی از جراحی لثه را احساس نکند. پس از اینکه داروی بی حسی اثر گذاشت و دهان بیمار کاملا بی حس شد، شکاف لازم روی لثه بیمار ایجاد میشود. این جراحی لثه و ایجاد شکاف به منظور قرار گرفتن پایه ایمپلنت در اسخوان فک ایجاد میشود پس لازم است در نقطه صحیحی از استخوان به وجود آید. معمولا برای سادهتر شدن انجام این مرحله، از دستگاههای دیجیتال برای تصویرسازی داخل لثه بیمار استفاده میشود تا دنداپزشک سادهتر بتواند موقعیت عصبها و استخوان فک را شناسایی کند. استفاده از این دستگاهها سبب میگردد که ایجاد شکاف روی لثه با کمترین خونریزی و درد همراه باشد.مرحله دوم ایمپلنت دندان؛ قرار دادن فیکسچر یا پایه ایمپلنت
پس از ایجاد شکاف روی لثه فرد، پایه ایمپلنت که تحت عنوان فیکسچر شناخته میشود، داخل لثه و استخوان فک فرد قرار میگیرد تا به خوبی با استخوان فک بیمار جوش بخورد. این پایه ایمپلنت، که عموما از جنس تیتانیوم است، پس از جوش خوردن با استخوان فک بیمار دقیقا مشابه ریشه دندان حقیقی او عمل کرده و مانع از کنده شدن یا آسیب دیدن ایمپلنت دندان میشود.جوش خوردن فیکسچر با استخوان فک معمولا بین ۳ الی ۶ ماه زمان میبرد و پروتز یا روکش ایمپلنت نیز بعد از جوش خوردن این پایه با استخوان فک روی آن قرار خواهد گرفت. این موضوع در ابتدا یکی از اصلیترین معایب ایمپلنت دندان به حساب میآمد، اما با روی کار آمدن ایمپلنت دندان فوری، این مشکل نیز کنار رفت و ایمپلنت بیش از پیش محبوب شد.
مرحله سوم ایمپلنت دندان؛ قرار دادن اباتمنت
هر ایمپلنت دندان دارای سه جزء میباشد. جزء اول آن فیکسچر یا پایه ایمپلنت بود، جزء دوم آن اباتمنت نام دارد و جزء سوم آن، پروتز یا روکش ایمپلنت است که روی اباتمنت سوار میشود. اباتمنت را میتوانیم به نوعی واسط بین فیکسچر یا پایه ایمپلنت و پروتز یا روکش ایمپلنت بدانیم.قرار دادن اباتمنت روی فیکسچر، پس از جوش خوردن کامل آن با فیکسچر انجام میشود. زیرا اگر فیکسچر به درستی و به صورت کامل با استخوان فک فرد جوش نخورد، ممکن است ایمپلنت دندان، دوام و طول عمر کمتری داشته باشد و یا از جا کنده شود.
مرحله چهارم ایمپلنت دندان؛ قرار دادن پروتز یا روکش ایمپلنت
فیکسچر و اباتمنت، اگرچه به تنهایی دارای مقاومت و دوام کافی هستند، اما ظاهر آنها مشابه دندان حقیقی انسانها نیست. پس لازم است پروتز یا روکشی مشابه دندانهای حقیقی انسانها روی آنها قرار گیرد تا ظاهری زیبا به دهان و لبخند فرد ببخشد. پس از اینکه پروتز یا روکش ایمپلنت روی اباتمنت قرار گرفت، بافت لثه بسته میشود و برای بهبود آن حدود ۲ هفته زمان نیاز است.مراحل ایمپلنت دندان چقدر زمان میبرد؟
انجام مراحل ایمپلنت معمولا زمانبر است، زیرا لازم است طی آن، استخوان فک فرد با ایمپلنت دندان به خوبی جوش بخورد و این موضوع معمولا ۳ الی ۶ ماه زمان میبرد. از سویی مدت زمان جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک در هر بیمار میتواند متفاوت باشد، پس نمیتوانیم مدت زمان دقیقی برای انجام مراحل ایمپلنت دندان مشخص نماییم.در برخی افراد ممکن است استخوان فک به سرعت با ایمپلنت جوش بخورد و در برخی افراد نیز ممکن است نیاز به پیوند استخوان باشد. این پیوند استخوان خود میتواند سبب گردد که مراحل ایمپلنت دندان بیشتر به طول انجامد.