طبع گوجه فرنگی گرم است یا سرد؟؛ 16 خواص شگفت انگیز گوجه فرنگی
طبع گوجه فرنگی سرد است اما این که برای چه کسانی مفید است؟، خواص و مضرات، کالری و ارزش غذایی و مصلح آن را در این مطلب می خوانید.
گوجه فرنگی(به انگلیسی tomato) یک میوه خوش رنگ قرمز است که حاوی ویتامین های آ، ث، کا و خانواده ویتامین های ب است. همچون مواد معدنی پتاسیم، منگنز، منیزیم، مس و فسفر در گوجه فرنگی نیز وجود دارد.در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا شما را با خواص و مضرات گوجه فرنگی آشنا کنیم و اطلاعاتی از طبع و مصلح، کالری و ارزش غذایی آن را در اختیارتان قرار دهیم.
گوجه فرنگی چیست؟
گوجه فرنگی یا بادمجان رومی (نام علمی: Solanum lycopersicum) یکی از سبزیجات سرخرنگ و خوشبو و آبدار است. گوجه فرنگی از نظر علم گیاهشناسی و داشتن هسته در دسته میوه جات محسوب میشود.
طبع گوجه فرنگی گرم است یا سرد؟
طبع گوجه فرنگی در طب سنتی، سرد و مرطوب است و برای افراد با مزاج گرد و تر (دموی) و گرم و خشک (صفراوی) بسیار مفید است.طبع گوجه فرنگی پخته چون در مجاورت حرارت قرار میگیرد، درصد زیادی از سرد و تر بودنش کم میشود.
مصلح گوجه فرنگی
پیاز، زنجبیل و روغنزیتون مصلح گوجه فرنگی هستند.
کالری گوجه فرنگی
کالری گوجه فرنگی در حالت پخته شده 18 کیلو کالری و در حالت خشک شده در افتاب 258 کیلو کالری و در حالت خام 18 کیلو کالری در 100 گرم می باشد.
ارزش غذایی گوجه فرنگی
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 18 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 3.89 گرم |
پروتئین | 0.88 گرم |
چربی | 0.20 گرم |
آب | 94.52 گرم |
فیبر | 1.20 گرم |
قند | 2.63 گرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 42.00 میکروگرم |
ویتامین E | 0.54 میلی گرم |
ویتامین K | 7.90 میکروگرم |
ویتامین C | 13.70 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.04 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.02 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 0.59 میلی گرم |
کولین (B4) | 6.70میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.09 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.08 میلی گرم |
فولات (B9) | 15.00میکروگرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 10.00 میلی گرم |
آهن | 0.27 میلی گرم |
منیزیم | 11.00 میلی گرم |
فسفر | 24.00 میلی گرم |
پتاسیم | 237.00 میلی گرم |
سدیم | 5.00 میلی گرم |
روی | 0.17 میلی گرم |
مس | 0.06 میلی گرم |
منگنز | 0.11 میلی گرم |
16 خواص شگفت انگیز گوجه فرنگی
-
خواص گوجه فرنگی برای رحم: گوجه فرنگی حاوی لیکوپن یک مادهٔ مغذی ضروری برای بدن است که مصرف آن ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش دهد.
-
خواص گوجه فرنگی برای پروستات: گوجه حاوی آنتی اکسیدان به نام لیکوپن است که برای سلولهای پروستات مفید هستند.
-
یکی از مهم ترین خواص گوجه فرنگی برای کم خونی است زیرا حاوی ویتامین C است که نقش مهمی برای جذب آهن در بدن ایفا می کند.
-
یکی دیگر از خواص گوجه فرنگی در لاغری و کاهش وزن است زیرا کالری کمی دارد. همچنین گوجه فرنگی سرشار از فیبر است که باعث میشود برای مدت طولانیتری احساس سیری داشته باشید.
-
خواص گوجه فرنگی برای نعوظ: آنتیاکسیدانهای موجود در گوجه فرنگی به ویژه لیکوپن، میتواند به بهبود جریان خون در بدن کمک کنند که این امر میتواند به بهبود عملکرد جنسی و کاهش مشکلاتی مانند اختلال نعوظ شود.
-
از خواص گوجه فرنگی پخته به دلیل داشتن ویتامینهای A، C و K می توان برای تقویت استخوانها استفاده کرد.
-
خواص گوجه فرنگی برای پوست: مصرف روزانه گوجه فرنگی باعث از بینرفتن سلولهای مرده و بستهشدن منافذ باز پوست می شود و در کاهش اثرات پیری و رفع خطوط ظریف، چینوچروک و لکههای سنی مؤثر است.
-
لیکوپن موجود در گوجه فرنگی عوامل آسیب رسان به DNA را از بین می برد و در نتیجه باعث سلامت کبد میشود.
-
لیکوپین موجود در گوجهفرنگی خاصیت ضدسرطانی دارد زیرا رادیکالهای آزاد را خنثی میکند.
-
گوجهفرنگی سرشار از پتاسیم است که نقش مهمی در کاهش سطح فشار خون دارد.
-
از دیگر خواص گوجهفرنگی، کاهش سطح کلسترول و تقویت سلامت قلب است.
-
گوجهفرنگی غنی از ویتامین A است که مصرف آن برای سلامتی چشم مفید است.
-
گوجهفرنگی غنی از آهن و ویتامینهای C و E است که به تسکین علائم دیابت کمک میکند.
-
تقویت سیستم ایمنی بدن یکی دیگر از خواص گوجهفرنگی به شمار میرود.
-
لیکوپین گوجهفرنگی ممکن است این توانایی گلبولهای سفید را بهبود ببخشد.
-
گوجهفرنگی حاوی آنتیاکسیدانهای است که به مبارزه با التهاب و بیماریهای مرتبط با التهاب مثل سرطان و آرتریت روماتوئید کمک میکند.
مضرات گوجه فرنگی
-
مضرات گوجه فرنگی در بارداری: مصرف بیش از حد گوجه فرنگی در بارداری می تواند باعث رفلاکس معده، سوزش معده و مشکلات کلیوی شود.
-
مضرات گوجه فرنگی برای معده: گوجه فرنگی ها به دلیل اسیدی بودن میتوانند باعث رفلاکس اسیدی معده شوند.
-
مضرات گوجه فرنگی برای کلیه: گوجه فرنگی یکی از میوههای پر از پتاسیم است که بهعنوان مواد غذایی مضر برای کلیه محسوب میشود.
-
برخی از افراد با مصرف گوجه دچار نوعی آلرژی میشوند. علائم آلرژی به گوجه، معمولا مدت کوتاهی پس از مصرف ماده آن نمایان میشود. گوجه به دلیل اسیدی بودن، مثانه را تحریک میکند.
-
مصرف بیش از حد گوجه فرنگی باعث میشود که لیکوپن موجود در بدن افزایش بیابد که در نهایت باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود.
-
مصرف بیش از حد گوجه فرنگی رنگ صورت را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث تیرهتر شدن پوست میشود.
-
دانههای گوجه فرنگی حاوی کلسیم و اگزالات هستند که به راحتی از بدن خارج نمیشوند و در صورت مصرف بیش ارحد باعث تشکیل سنگ کلیه میشود.
-
گوجه فرنگی میتواند منجر به بروز درماتیت، راش، سوزش، اگزما و تاول روی پوست شود.
-
خوردن بیش از حد گوجه فرنگی ممکن است منجر به حالت تهوع،استفراغ و سرگیجه شود و حتی فرد را دچار اسهال کند.
-
مصرف گوجه فرنگی به میزان زیاد می تواند باعث سوزش چشمها شود و حتی سبب ملتهب شدن لبها شود.
-
بیش از حد خوردن گوجه فرنگی ممکن است منجر به افزایش ضربان قلب شود و فرد را عصبی کند.
پرسش های متدوال
سخن آخر
در این مقاله اطلاعاتی از خواص و مضرات گوجه فرنگی را به همره طبع و مصلح، کالری و ارزش غذایی آن را برایتان آورده ایم. از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید.