فواید و مضرات اسفناج؛ طبع اسفناج گرمه یا سرد؟

24 مورد از مهم ترین خواص اسفناج را به همراه مضرات، طبع و مصلح، کالری و ارزش غذایی آن را به همراه پاسخ به سوالاتی چون آیا خوردن اسفناج خام ضرر دارد؟و..را پاسخ می دهیم.

 فواید و مضرات اسفناج؛ طبع اسفناج گرمه یا سرد؟

اسفناج(به انگلیسی spinach) یک سبزی است که مصرف آن فوایدی برای بدن از جمله تنظیم فشار خون، تقویت سلامت استخوان‌ها، بهبود عملکرد مغز و تقویت سیستم ایمنی دارد زیرا این گیاه سرشار از ویتامین‌های A، C و K و مواد معدنی مانند آهن و کلسیم است.

 اسفناج چیست؟

اسفناج (نام علمی: Spinacia oleracea) گیاهی یک ساله، دولپه‌ای و گلدار با ساقه و برگ‌های لطیف است. اسفناج از سبزیجات برگی بوده و به صورت خام یا پخته شده مصرف می‌شود. 

طبع اسفناج گرمه یا سرد؟

طبع اسفناج سرد است و طب سنتی ایرانی بر این باور است که طبع اسفناج چه به صورت خام و چه پخته، طبعی معتدل رو به سردی دارد که با همه مزاج‌ها سازگار است. 

مصلح اسفناج

مصلح اسفناج، فلفل، دارچین و روغن بادام است.

spinach (1)

کالری اسفناج

کالری اسفناج در حالت خام 23 کیلو کالری و در حالت پخته 23 کیلو کالری و در حالت خورشتی 28 کیلو کالری و در حالت سرخ کرده، تفت داده شده در روغن 165 کیلو کالری در 100 گرم می باشد.

ارزش غذایی اسفناج

 

جدول ارزش غذایی اسفناج خام
تشکیل دهنده اصلی مقدار در100 گرم
انرژی (کالری) 23 کیلوکالری
کربوهیدرات 3.63 گرم
پروتئین 2.86 گرم
چربی 0.39 گرم
آب 91.40 گرم
فیبر 2.20 گرم
قند 0.42 گرم
ویتامین های اسفناج خام
نام ویتامین مقدار در 100 گرم
ویتامین A 469.00 میکروگرم
ویتامین E 2.03 میلی گرم
ویتامین K 482.90 میکروگرم
ویتامین C 28.10 میلی گرم
تیامین (B1) 0.08 میلی گرم
ریبوفلاوین (B2) 0.19 میلی گرم
نیاسین (B3) 0.72 میلی گرم
کولین (B4) 19.30میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5) 0.07 میلی گرم
ویتامین B6 0.20 میلی گرم
فولات (B9) 194.00میکروگرم
مواد معدنی اسفناج خام
نام ماده معدنی مقدار در 100 گرم
کلسیم 99.00 میلی گرم
آهن 2.71 میلی گرم
منیزیم 79.00 میلی گرم
فسفر 49.00 میلی گرم
پتاسیم 558.00 میلی گرم
سدیم 79.00 میلی گرم
روی 0.53 میلی گرم
مس 0.13 میلی گرم
منگنز 0.90 میلی گرم
سلنیم 1.00 میکروگرم

spinach (3)

24 مورد از مهم ترین خواص اسفناج

  1. از خواص اسفناج برای مردان می توان به افزایش سطح تستوسترون هورمون سلامت جنسی اشاره کرد زیرا حاوی منیزیم است.

  2.  یکی از مهمترین خواص اسفناج برای زنان درمان کم‌خونی است زیرا این سبزی حاوی مقادیر بالایی اسید فولیک و آهن است.

  3.  یکی از بهترین منابع آهن از خواص اسفناج پخته است زیرا یک فنجان اسفناج پخته شده حاوی ۶.۴ میلی‌گرم آهن است، در حالی که یک فنجان اسفناج خام تنها ۰.۸ میلی‌گرم آهن دارد.

  4. از خواص اسفناج و ماست برای لاغری می توان استفاده کرد زیرا این ترکیب کالری کم دارد و فیبر موجود در آن باعث حس سیری برای چند ساعت می شود.

  5. تکمیل استخوان‌، رشد مغزی جنین وتکامل بافت ریه از خواص اسفناج در بارداری است زیرا حاوی پروتئین، مواد معدنی، آهن و ویتامین‌ است.

  6. از خواص اسفناج با ماست می توان برای بهبود سطح هموگلوبین و بهبود کم خونی(آنمی) استفاده کرد زیرا ویتامین سی موجود در آن جذب آهن را افزایش می دهدو

  7. خواص اسفناج برای کبد چرب برای کسی پوشیده نیست زیرا اسفناج با داشتن آنتی‌اکسیدان‌ها و پلی‌فنول‌ها می‌تواند به بهبود سلامت کبد در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) کمک کند.

  8.  اسفناج  می‌تواند به تامین مواد مغذی مانند ویتامین‌های A و D،  آهن و کلسیم در دوران شیردهی کمک کند.

  9. اسفناج سرشار از ویتامین‌هایی است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.

  10. ویتامین C موجود در اسفناج به افزایش تولید گلبول‌های سفید کمک می‌کند که برای مقابله با عفونت بدن تاثیر گذار است.

  11. ویتامین E موجود در اسفناج به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل کرده و از سلول‌ها در برابر آسیب‌ها و عفونت‌ها محافظت می‌کند.

  12. فیبر موجود در اسفناج به کاهش سرعت جذب قند در خون کمک کرده و از افزایش سریع سطح قند خون جلوگیری می‌کند. 

  13. کلسیم موجود در اسفناج به انقباض و آرامش عضلات کمک کرده و احتمال گرفتگی عضلانی را کاهش می‌دهد.

  14. اسفناج حاوی اسید فولیک است که مصرف آن باعث کاهش سطح هموسیستئین می شود که به طور مستقیم خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد.

  15. خاصیت قلیایی اسفناج و کلروفیل موجود در آن باعث مبارزه با باکتری می شود.

  16. اسفناج سرشار از ویتامین A است که برای کمک به پوست از جمله جلوگیری از سلول های مرده  که باعث مسدود کردن منافذ می شود و کاهش میزان چربی پوست مفید است.

  17. فیبر بالای موجود در اسفناج به درمان یبوست و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.

  18. مصرف اسفناج باعث افزایش رشد مو می شود زیرا حاوی پروتئین ، ویتامین A و ویتامین C است.

  19. اسفناج دارای ویتامین B6 و منیزیم است که مصرف آن باعث تولید سروتونین می شود و به تنظیم خواب کمک می کند.

  20. اسفناج حاوی ویتامینk است که به استخوان ها کمک می کند مواد معدنی را جذب کنند و مصرف آن از پوکی استخوان جلوگیری می کند.

  21. ویتامین C و پتاسیم موجود در اسفناج نقش مهمی در کاهش فشار خون بالا ایفا می‌کند.

  22. بتاکاروتن موجود در اسفناج به کاهش خطرات حمله های آسم کمک می کند. 

  23. ویتامین A و  C موجود در اسفناج به مرطوب ماندن پوست کمک می کند.

  24.  فیبر موجود در اسفناج باعث کاهش سطح کلسترول می شود.

spinach (4)

مضرات اسفناج

  • مضرات اسفناج برای کبد: پورین موجود در اسفناج در بدن به اسید اوریک(یک ماده زائد) تبدیل می‌شود که می‌تواند در کبد تجمع کرده و باعث آسیب به آن شود.  افراد مبتلا به بیماری‌‎های کبدی از مصرف زیاد اسفناج بپرهیزند.

  • مضرات اسفناج با ماست: کلسیم موجود در ماست باعث دفع آهن اسفناج از بدن خواهد شد.

  • مضرات اسفناج خام:  درد شکم، ورم معده، نفخ معده، کم خونی به خاطر جلوگیری از جذب آهن در صورت زیاده‌روی در مصرف، تشدید بیماری نقرس، اسهال و....از  مضرات زیاده‌روی در مصرف اسفناج است.

  • مضرات اسفناج فریز شده: اسفناج پخته دارای نیترات است و فریز کردن آن موجب ترکیب نیترات با اسید آمینه و تولید ماده‌ای به سرطان زا به نام نیتروزامین می‌شود. 

  •  مضرات اسفناج برای کلیه:  اسفناج حاوی مقدار زیادی اگزالات است که می‌تواند با کلسیم ترکیب شده و منجر به ایجاد سنگ کلیه شود. افراد مستعد ابتلا به سنگ‌های کلیوی باید از مصرف زیاد اسفناج خودداری کنند.

  • اگزالات موجود در اسفناج می‌تواند جذب کلسیم را کاهش دهد. بدین‌ترتیب، افراد مبتلا به پوکی استخوان باید با نظارت پزشک اسفناج مصرف کنند.

  •  مصرف بیش از حد اسفناج ممکن است باعث نفخ، گاز معده یا مشکلات گوارشی دیگر شود.

  •  مصرف زیاد اسفناج می‌تواند باعث افزایش سطح اسید اوریک در خون شود.

  • مصرف بیش از حد اسفناج می‌تواند تاثیر داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین  را کاهش دهد.

  • اسفناج حاوی گواتروژن‌ها است که می‌توانند مانع از عملکرد مناسب غده تیروئید شوند.

پرسش های متدوال

آیا خوردن اسفناج خام ضرر دارد؟

خوردن اسفناج خام مشکلی ندارد اما به‌دلیل وجود اگزالات‌ها و گواتروژن‌ها در اسفناج، مصرف زیاد آن می‌تواند بر جذب کلسیم و عملکرد تیروئید تاثیر منفی بگذارد.

ایا اسفناج برای معده مضر است؟

خیر اما زیاده‌روی در مصرف اسفناج منجر به اختلالات شکمی از جمله یبوست، دل‌درد، اسپاسم معده، ورم معده، گاز روده و .....می‌شود.


سخن آخر

در این مقاله هر آن چه از اسفناج را باید بدانید را در اختیار شما قرار دادیم.اگر شما اطلاعات بیشتری از سبزی در اختیار دارید آن را در بخش کامنت‌های این مطلب حتما با ما در میان بگذارید.

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار