گرانیها در بلندمدت به ثبات میرسد
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: وضعیت عدم تعادل و افزایش بی رویه قیمت ها پدیده ای بلندمدت نیست و گرانی ها در بلند مدت به ثبات خواهد رسید، اما دیگر شاهد کاهش قیمت به معنایی که همه تصور می کنند، نخواهیم بود.
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: وضعیت عدم تعادل و افزایش بی رویه قیمت ها پدیده ای بلندمدت نیست و گرانی ها در بلند مدت به ثبات خواهد رسید، اما دیگر شاهد کاهش قیمت به معنایی که همه تصور می کنند، نخواهیم بود. مهدی طغیانی در گفتو گو با ایسنا، در خصوص نوسانات شدید قیمت ها در بازار و دلایل آن، اظهار کرد: برخی از صنایع کشور از نظر هزینه های تولید با توجه به اینکه مواد اولیه و خدمات آنها وارداتی دارند در صورت تغییرات نرخ ارز، هزینه های آنها نیز متفاوت خواهد شد.
وی با بیان اینکه برخی تولیدکنندگان کشور دسترسی به ارز 4200 تومانی و چنین دسترسی را ندارند، افزود: بخش هایی که دسترسی به ارز دولتی دارند، می توانند قیمت های خود را پایین تر حفظ کنند، اما بخش هایی که دسترسی ندارند مجبور به افزایش قیمت محصولاتشان هستند.
این استاد اقتصاد با بیان اینکه در زمان نوسانات نرخ ارز در بازار بخشی از تولیدکنندگان کشور اقدام به دپو تولیدات خود برای فروش با قیمت بالاتر می کنند، اظهار کرد: در شرایط تقاضای بالا و عرضه کم در بازار قیمت ها افزایش خواهد یافت از سوی دیگر نگرانی، صبر و انتظار تولیدکنندگان برای عرضه محصولات شان بازار را دچار کاستی می کند.
وی با تاکید بر اینکه انتظارات متقاضیان و نگرانی آنها بابت افزایش قیمت ها، موجب فشار تقاضا در بازار خواهد شد، گفت: به دلیل نگرانی مردم از خرید نیازهای خود در آینده با قیمت های بالاتر، آنها با به روز کردن تقاضاهایشان، تقاضای خود را به جلو می اندازند. طغیانی در خصوص اینکه «آیا شرایط افزایش قیمت ها در بازارها تداوم خواهد یافت یا خیر»، اظهار کرد: در بحث افزایش قیمت آنچه مربوط به عرضه می شود، ناشی از هزینه های تولید و هم چنین بالارفتن تقاضا و در نهاست گرانی در بازار می شود.
وی در خصوص وضعیت قیمت ها در بازار، پیش بینی کرد در آینده ای نزدیک بازارها به ثبات و شیب افزایش قیمت ها در کشور کمتر خواهد شد، اما اینکه چه زمانی این اتفاق رخ دهد، نامشخص است.
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان با اعتقاد بر اینکه اقتصاد هیچ گاه در وضعیت عدم تعادل باقی نمی ماند، تصریح کرد: وضعیت عدم تعادل و افزایش بی رویه قیمت ها پدیده ای بلندمدت نیست و گرانی ها در بلند مدت به ثبات خواهد رسید، اما دیگر شاهد کاهش قیمت به معنایی که همه تصور می کنند، نخواهیم بود.
وی در خصوص اینکه افزایش قیمت ها در بازار چه میزان بر کاهش ارزش پول ملی اثرگذار است، گفت: کاهش ارزش پول ملی تابع نرخ ارز و تورم است و باید توجه داشت با نوسانات شدید نرخ ارز و هم چنین نرخ تورم واقعی، ارزش پول کشور کاهش یافته است.
طغیانی با تاکید بر اینکه افزایش قیمت ها در بازار بر زندگی مردم تاثیرگذار است، گفت: هر چه قدر افراد جامعه همانند کارگران و کارمندان درآمدهای ثابتی داشته باشند، بیشتر باشد، به طور قطع گرانی های موجود در بازار بر زندگی آنها تاثیر بیشتری خواهد گذاشت، اما افرادی که درآمد متغیری دارند زودتر خود را با شرایط بازارها تطبیق داده و جبران گرانی ها خواهند کرد.