قطع برق؛ از عدم اعلام برنامه قطعی برق تا اعتراض مردم
خاموشیهای پیاپی در نقاط مختلف کشور و عدم اعلام برنامه قطعی برق زندگی عادی مردم را مختل کرده است. اعتراضهای زیادی به این وضعیت صورت گرفته، اما وزارت نیرو فقط یک چیز می گوید؛ مصرف را کم کنید. در بسیاری از شهرها بی نظمی در قطعی برق مشکلات را دو چندان هم کرده است.
خاموشیهای پیاپی در نقاط مختلف کشور و عدم اعلام برنامه قطعی برق زندگی عادی مردم را مختل کرده است. اعتراضهای زیادی به این وضعیت صورت گرفته، اما وزارت نیرو فقط یک چیز می گوید؛ مصرف را کم کنید. در بسیاری از شهرها بی نظمی در قطعی برق مشکلات را دو چندان هم کرده است.
به گزارش فرارو، بر اساس گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران، با ادامه موج گرما در کشور، پیک مصرف برق در روز دوشنبه (۱۱ تیرماه) به میزان ۵۶ هزار و ۵۳۲ مگاوات گزارش شد که این رقم در مقایسه با روز گذشته که ۵۵ هزار و ۴۳۲ مگاوات بود، افزایش یک هزار و ۲۴۰ مگاواتی را درپی داشت.
میزان مبادلات برق نیز در روز گذشته برابر با ۵۶۱ مگاوات ثبت شد که سهم صادرات از این میزان ۱۵۶ مگاوات و واردات برق نیز ۴۰۵ مگاوات بود.
همچنین میزان مصرف برق صنایع در روز گذشته سه هزار و ۵۸۲ مگاوات بوده که در مقایسه با روز یکشنبه که میزان آن سه هزار و ۵۳۰ مگاوات ثبت شده، مصرف برق این بخش قدری افزایش داشته است.
این رکوردی تازه در مصرف برق به حساب میآید. این وضعیت مصرف موجب شده است که نیروگاههای برق کشور به حداکثر توان تولید برق خود نزدیک شوند. گرمای شدید هوا، مهمترین دلیل افزایش مصرف در روزهای اخیر بوده است.
این در حالی است که با بارشهای بهاری امسال و کاهش محسوس دما در خرداد ماه انتظار میرفت که امسال با تابستان نه چندان گرمی روبه رو شویم، اما هوا باز هم همه را غافلگیر و صنعت برق کشور را شوکه کرد.
مسئولان دولتی از مردم درخواست کرده اند که مصرف برق خود را تا حد امکان کاهش دهند.
میثم جعفرزاده مدیرکل دفتر مدیریت بحران وپدافند غیرعامل وزارت نیرو گفته است: «خاموشیهای اخیر در تهران برنامهریزی شده نیست و بروز چنین اتفاقاتی تا زمان خروج از پیک مصرف کاملا طبیعی است، لذا تقاضا داریم تا مشترکان در نحوه مصرف خود مدیرت داشته باشند.»
ناصر اسکندری، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان البرز هم در واکنش به شکایات شماری از شهروندان نسبت به قطعی برق در این استان گفته است: «خاموشیها برنامهریزی شده نیست و اگر مردم مصارف خود را کنترل و صرفهجویی را رعایت کنند خاموشی نخواهیم داشت. ضمن اینکه قرار نیست در فصل تابستان احساس گرما نکرد.»
در همین رابطه استانداری تهران روز یکشنبه در بخشنامهای قطع سیستمهای سرمایشی از ساعت ۱۳:۳۰ در همه دستگاههای استان تهران را ابلاغ کرد. پیشتر وزیر کشور اعلام کرد که باید به مصرف انرژی در ادارات دولتی توجه ویژهای شود.
علاوه بر این نیز رضا اردکانیان وزیر نیرو هفته گذشته اعلام کرد که براساس مصوبه هیات وزیران، تعرفه برق سازمانهای دولتی در سراسر کشور در ساعتهای اوج بار ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد همچنین ساعت کار ادارهها و سازمانهای دولتی در برخی از استانها تغییر کرده و ستادی متمرکز در صنعت برق کشور، هر روز این عملکرد را پایش میکند و به نظر میرسد که پیشرفت خوبی در این زمینه صورت گرفته به عنوان مثال، در استان خوزستان از ۱۵ خرداد که این طرح اجرایی شده، به طور میانگین حدود یک هزار مگاوات پیک برق کاهش پیدا کرده است.
با این حال وضعیت همچنان بحرانی است و روز به روز هم بدتر میشود. در هفته اخیر برق بسیاری استانها به صورت متناوب قطع شده است. در استان تهران به ویژه شهر تهران گزارشها از قطعی برق در مناطق مختلف شهر حکایت دارد. این قطعی به نوبت انجام میشود ولی هیچ زمانبندی برای آن اعلام نشده است.
در استانهای شمالی استان گلستان بیشتر با بحران دست و پنجه نرم میکند. در این استان دمای هوا بین ۴۰ تا ۴۵ درجه است. در برخی روزها شهروندان این استان تا ۴ ساعت با قطعی برق روبه رو میشوند. در خراسان رضوی و شهر مشهد برق به صورت سراسری و روزنامه تا یک ساعت قطع میشود.
در اصفهان هم جدول زمانبندی قطع برق به شهروندان اعلام شده است، که به نوبت هر منطقه روزانه دو ساعت با خاموشی روبه رو میشود. در استان مرکزی هم شرایط به همین شکل است، اما جدول زمانبندی در کار نیست و قطعیها به صورت نامنظم گزارش شده است.
اما بحران در استان خوزستان به شکلی است که باعث شد استانداری خوزستان روز چهارشنبه را به طورکامل تعطیل اعلام کند. مدیر کل مدیریت بحران استانداری خوزستان اعلام کرد: «براساس اطلاعیه هواشناسی مبنی بر افزایش دما، به منظور کاهش مصرف برق، تمامی ادارات دولتی و بانکهای استان خوزستان در روز چهارشنبه هفته جاری تعطیل شدند.»
دمای هوا در استان خوزستان دست کم در هشت شهر به بالای ۵۰ درجه رسیده است.
خاموشیها به استانهای غربی کشور هم رسیده است. امروز مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کردستان با ابراز نگرانی از روند مصرف برق استان در روزهای اخیر، گفت: «با تداوم این روند افزایش خاموشیهای برق از همین هفته آغاز میشود.» در استان کرمانشاه هم به صورت نوبتی مناطق مختلف تا شهریور ماه با خاموشی روبه رو خواهند شد. برق در مهاباد در استان آذربایجان غربی نیز جیره بندی شده و جدول زمانبندی قطع برق اعلام شده است.
یکی از دلایل وقوع بحران برق در کشور، کم آبی گسترده در کشور است که ظرفیت تولید برق را کاهش داده است.
اعتراض شهروندان به وضعیت برق
اما بحران ایجاد شده اعتراض بسیاری از مردم را برانگیخته است. مردم این مشکل را در کنار دیگر مشکلات کشور قرار میدهند و از وضعیت موجود ابراز نارضایتی میکنند.
برخی با یادآوری دهه شصت میگویند کشور در اواخر دهه ۹۰ به وضعیت دهه ۶۰ رسیده است و فقط مانده که کوپن باز گردد.
اصل مشکل یک طرف ماجراست، بی برنامگی و عدم اطلاع رسانی بحران را عمقتر کرده است.
شبنم رحمتی روزنامه نگار در این باره در توئیتی نوشت: «هر روز داره برق منطقه ما دو ساعت قطع میشه، مسئول محترم وزارت نیرو تنها تقاضایی که از تو داریم اینه که جدول قطعی برق و جیره بندی رو به تفکیک مناطق منتشر کنی که مردم بتونن برنامهریزی کنن. برانداز عزیز دو دقیقه فحش نده مسئولان صدامونو بشنون.»
ابراهیم دانش هم توئیت کرده است: «یعنی چی هروقت دلتون خواست برق رو قطع میکنین. اگر سهمیه بندی شده حداقل قبلش اعلام کنین، ساعت و روزش رو برای هر منطقه بگین که مردم تکلیفشونو بدونن. حوالی اون ساعت از آسانسور استفاده نکنن، خرید نرن، واسه کاراشون برنامه ریزی کنن.»
متین کاکویی دبیر سرویس اقتصادی خبرگزاری ایسنا درباره اینکه چرا هیچ برنامه زمان بندی اعلام نمیشود، توئیت کرده است: «برای پیگیری دلیل اعلام نشدن خاموشیها زنگ زدیم شرکت توزیع برق تهران، گفتن به ما ربط نداره به شرکت برق منطقهای تهران ربط داره، مدیرعامل ما هم قصد صحبت نداره. بعد زنگ زدیم برق منطقهای تهران، مدیرعاملش گفت: به ما ربط نداره، به توزیع برق ربط داره. به همین راحتی مشکل حل شد!» عدهای نیز نسبت به مشکلات ایجاد شده با قطعی برق معترضند، از آسیب این قطعیها به وسایل برقی میگویند و به اثرات منفی آن بر سالمندان، ناتوانان و بیماران اشاره میکنند. کاربری در این باره نوشته است: "برق رو قطع می کنند اصلا به فکر اون پیرمرد یا پیرزنی هستید که خونه اش طبقه ۹؟ تا حالا به این فکر کردین چطور میخواد بدون آسانسور بالا بره؟ " یکی دیگر از مسائلی که قطعی برق ایجاد میکند، قطع تلفن و دیگر ارتباطات است. در بسیاری از شهرها هنگام قطع برق ارتباطات موبایلی نیز قطع شده است. متین کاکویی همچنین در این باره نوشته است: «داستان قطع برق داره پیچیدهتر میشه. مشترکان موبایل - عمدتا ایرانسل - دائم اعتراض داشتن که امکان تماس براشون
مقدور نیست و خطها اختلال داره. پیگیریها بازهم به داستان خاموشی رسید. اپراتورها معترضن که سیستمهاشون مختل شده و هیچ اطلاع رسانی قبل از قطع برق به اپراتورها انجام نشده.»
مردم دولت را مقصر این بحران میدانند.
یک کاربر اصولگرا به نام کاظمی به طور ویژه به دولت روحانی انتقاد میکند و میگوید: «زمانی موجود زنده به فضا میفرستادیم، اما الان باید بابت آب و برق و (مخابرات!) و بدیهیترین نیازهای زندگی مردم تحت فشار قرار بگیرن. مدیریت غربزده با همین فرمون، ایران را به جهان سومیترین کشور تبدیل خواهد کرد!».
اما کاربری دیگر معتقد است: «وقتی برای برق سوبسید داده میشه، چرا نباید مثل ارز شفافیت داشته باشه؟ حق مردم هر منطقه است که بدونند کدوم صنایع و گروهها بیشترین منفعت رو از این سوبسید میبرند. از لحاظ فنی هم راهاندازی سامانه شفافیت برای این کار سخت نیست. البته که قبل یا بعدش، حذف سوبسید کلا بهترینه.»
برای اطلاع از جدول قطعی برق اصفهان کلیک کنید.