لوازم‌تحریر، نه گران شده نه کمیاب

بازار لوازم‌تحریر از حوزه‌های درآمدزا با گردش مالی بالاست. به گفته سیدناصر موسوی‌لارگانی، نماینده فلاورجان در مجلس، بازار نوشت‌افزار با گردش مالی ۶ هزار میلیارد تومانی و ظرفیت اشتغال ۶۰ هزارنفری است.

گروه اقتصاد - فاطمه کاویانی: بازار لوازم‌تحریر از حوزه‌های درآمدزا با گردش مالی بالاست. به گفته سیدناصر موسوی‌لارگانی، نماینده فلاورجان در مجلس، بازار نوشت‌افزار با گردش مالی ۶ هزار میلیارد تومانی و ظرفیت اشتغال ۶۰ هزارنفری است. عدد و رقم قابل‌توجهی که در شرایط رکود اقتصادی موجود می‌تواند مرهمی برای بهبود دردهای فعالان حوزه تولید لوازم‌تحریر و توزیع‌کنندگان به شمار رود؛ اما این بازار برای کشور ما کم‌بازده است چراکه سهم ایران از این میزان سوددهی تنها 10درصد تخمین زده‌شده است. این بازار فرهنگی پربازده در مقاطعی ویژه اهمیتی بیش از گذشته در میان مردم‌ داراست. همچون بازگشایی مدارس که یک‌باره حجم زیادی از نوشت‌افزار به بازار ورود پیدا می‌کند و در مدتی کوتاه به فروش می‌رسد و در طول 9 ماه تحصیل دانش آموزان به‌صورت کمرنگ‌تر از بازگشایی مدارس به فعالیت خود ادامه می‌دهد؛ اما این روزها این بازار فرهنگی نیز همچون سایر اصناف وارد حواشی قیمت‌گذاری شده است. محسن سعیدی نایب‌رئیس اتحادیه کتاب و لوازم‌تحریر اصفهان چندی پیش در اظهارنظری عنوان کرده بود: در ماه‌های گذشته هزار و 800 کانتینر لوازم‌تحریر در گمرک معطل ماندن و این موضوع در کنار بالا رفتن نرخ ارز و وارداتی بودن مواد اولیه کاغذ عاملی شده‌اند تا امسال با کمبود شدید دفتر مواجه باشیم، دراین‌بین سایر لوازم‌تحریر نیز با افزایش بسیار زیاد قیمت مواجه شده است. با انتشار این خبر خانواده‌هایی که دارای دانش‌آموز هستند به تکاپو افتادند تا خرید لوازم‌تحریر را حتی بیش از مصرف داشته باشند. در واکنش به این وضعیت رئیس اتحادیه کتاب و لوازم‌تحریر استان اصفهان در گفتگو با اصفهان امروز گفت: توصیه می‌کنم مردم در خرید لوازم‌تحریر همانند سایر کالاهای اساسی که یک‌باره به بازار هجوم می‌آورند عجله‌ای برای خرید نداشته باشند. اکبر چیت‌ساز با تکذیب کمبود شدید دفتر در آستانه سال تحصیلی در اصفهان گفت: به میزان لازم و باقیمت مناسب لوازم‌تحریر و بویژه دفتر در بازار وجود دارد و هیچ‌گونه کمبودی ازنظر فروش لوازم‌تحریر در بازار اصفهان وجود ندارد. چیت‌ساز در ادامه اضافه کرد: خوشبختانه هیچ مورد احتکار یا قاچاق در حوزه لوازم‌تحریر برای اصفهان تابه‌حال گزارش نشده است.
رسانه و مدارس سهم زیادی در فرهنگ استفاده از لوازم‌تحریر داخلی دارند
اما حجم زیادی از محصولات خارجی مرتبط با لوازم‌تحریر از چالش‌هایی است که تبعات و پیامدهای ناخوشایندی را بر اقتصاد و حتی فرهنگ جامعه تحمیل کرده است. رئیس اتحادیه کتاب و لوازم‌تحریر استان اصفهان دراین‌باره گفت: در حوزه خرید محصولات ایرانی باید توسط مربیان و رسانه‌های جمعی همت بیشتری را به‌کارگیرند چراکه در برخی مواقع دیده می‌شود که از طرف مدارس استفاده از کالایی خاص توصیه می‌شود چه‌بهتر که این توصیه در جهت استفاده از کالاهای ایرانی باشد. از سوی دیگر محمودرضا صنعتکار رئیس هیئت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان نوشت‌افزار با اشاره به اینکه برخی اجناس داخلی توان رقابت با نمونه‌های اروپایی رادارند، گفت: به دلیل حمایت نکردن از تولیدکننده و برخی مشکلات موجود بر سر راه تولید، در حال حاضر با 30 درصد ظرفیت در حال تولید هستیم. او با اشاره به افزایش قیمت صد درصدی برخی مواد اولیه در ماه‌های گذشته افزود: در کمترین موارد گرانی شاهد 60 درصدی افزایش قیمت هستیم. صحبتی که با اظهارات رئیس اتحادیه کتاب و لوازم‌تحریر استان اصفهان در تناقض است.
فروش لوازم‌تحریر در مدارس حق‌الناس است
چیت‌ساز در ادامه با انتقاد از اینکه لوازم‌تحریر در مدارس توسط مربیان فروخته می‌شود اضافه کرد: مسئول رسیدگی به این موضوع چه کسی است؟ درحالی‌که یک فروشنده لوازم‌تحریر چهار ماه بیکار است به امید بازگشایی مدارس برای بهبود کسب‌وکار اما وقتی لوازم‌تحریر در مدارس از مجاری دیگر وارد می‌شود و به دانش‌آموزان فروخته می‌شود عملا بازاری که باید کسبه این صنف از آن بهره‌مند شوند از آنها گرفته‌شده است. رئیس اتحادیه کتاب و لوازم‌تحریر استان اصفهان با حق‌الناس بودن این حرکت توسط آموزش و پروش خواستار رسیدگی به این وضعیت شد عنوان کرد: درحالی‌که برخی از لوازم‌التحریر موجود در بازار مرجوع می‌شود اما همین لوازم بدون پرداخت عوارض کرایه و مالیات توسط مدارس با سود خوبی به فروش می‌رسد. اینکه چه کسی پاسخ این سؤالات است و تا چه حد این مسئله دارای وسعت تأثیرگذاری و قانونی است موضوعی است که باید مسئولان آموزش‌وپرورش دراین‌باره شفاف‌سازی لازم را داشته باشند. در ادامه چیت ساز در پاسخ به این سؤال که برگزار نشدن نمایشگاه پاییزه آیا تأثیری در ادامه فعالیت اصناف داشته یا نه گفت: برگزاری نمایشگاه‌ها به ضرر واحدهای صنفی است چراکه برای اجاره چهار شب غرفه‌ای که واگذار می‌شود گاهی 5/1 تا 2 میلیون تومان هزینه دریافت می‌کنند که این موضوع برای فروشندگان به‌صرفه نیست درحالی‌که به‌جای برگزاری نمایشگاه واحدهای صنفی لوازم‌تحریر فروش‌های فوق‌العاده خود را شروع کرده‌اند و بهترین کیفیت لوازم‌تحریر را ارائه می‌دهند.
ارسال نظر