دانایی: چرا تولیدکننده ممنوع الخروج و اختلاس‎گر آزاد است؟

تنها تولیدکننده چادرمشکی ایران حمایت های عملی که دولت و وزارت صنعت باید از تولید نساجی و چادرمشکی داشته باشند را برشمرد و گفت:چرا تولیدکننده های ما به خاطر معوقه مالیاتی و بانکی ممنوع الخروج می شوند ولی کسی که اختلاس کرده، براحی از کشور خارج می شود؟

تنها تولیدکننده چادرمشکی ایران حمایت های عملی که دولت و وزارت صنعت باید از تولید نساجی و چادرمشکی داشته باشند را برشمرد و گفت:چرا تولیدکننده های ما به خاطر معوقه مالیاتی و بانکی ممنوع الخروج می شوند ولی کسی که اختلاس کرده، براحی از کشور خارج می شود؟
"بازار چادر مشکی سقفی دارد و این که خارجی ها براحتی سهم بازار خود را از دست بدهند ، خوش خیالی است و حتما برای حفظ بازارشان برنامه دراز مدت دارند". این جملات بخشی از گفتگوی تسنیم با میرمحمدتقی دانایی هوشیار مدیرعامل شرکت حجاب شهرکرد به‌عنوان تنها تولیدکننده چادر مشکی کشور است.
این تولیدکننده چادر مشکی با اعلام اینکه، بی تعارف بگویم قاچاق چادر مشکی قابل ردیابی است اما کسی دنبال آن نیست به خبرنگار تسنیم می گوید: "متأسفانه پارچه چادر مشکی در کشورهای غیرمسلمان مانند کره جنوبی، مالزی، اندونزی و ویتنام تولید می شود و امارات و کویت اصلاً تولید چادر مشکی ندارند."
وی با بیان اینکه از آبان ماه سال 95 که رسماً وارد بازار کشور شدیم تا کنون هنوز حمایتی ندیده ایم، افزود: با وجود تمام نگرانی ها و البته دلسوزی ها برای حوزه چادر مشکی هیچ اتفاقِ ویژه ای در این بخش نیفتاده است فقط در زمان افتتاح کارخانه چند تبریک شنیدم.این در حالی است که برای واحدهای نساجی کشور کسر شأن است که کالای مصرفی ما را دیگران تولید کنند.
بخش دوم گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم با این تولید‌کننده چادر مشکی را در ادامه این مطلب می‌خوانید:
ما پروژه هایی را به صورت مهندسی معکوس انجام داده و موفقیت هایی را هم کسب کرده ایم، در تولید مشترک هم با بسیاری از کشورها از جمله ژاپن صحبت کرده ایم اما با ژاپن به دلیل نوع رابطه اش با آمریکا نتوانستیم به نتیجه برسیم.
*سرمایه گذاران خارجی رغبتی به تولید مشترک چادر در کشور ما ندارند
البته با چند شرکت در کره مذاکراتی داشته ایم و براساس آن خط را طراحی و یکسری ماشین آلات را از اروپا تأمین و دانش فنی را از آنها خریداری کرده ایم، حتی پرسنل و کارشناسان آنها بعد از نصب و راه اندازی ماشین آلات در کارخانه حضور داشتند اما اینکه بیایند در ایران سرمایه گذاری بکنند نه، چون مباحث بین المللی برای آنها مشکل ساز است.
همۀ اینکشورها از کشورهای تابع سیاستهایآمریکا هستند، در حال حاضر من که مواد شیمیایی یا نخ را از کره می خرم برای آنها نمیتوانم دلار حواله کنم باید حتماً وون حواله کنم به نحوی که اگر دلار حواله کنم پول را برمی گردانند و دوباره آن را ما باید به وون تبدیل و آن را برگردانیم، محدودیت های دولتی آنها در این موارد خیلی زیاد است، به صورت کلی فعلاً رغبتی به سرمایه گذاری مشترک نشان ندادند اما ما پیگیر آن هستیم.
علاوه بر آنها ما آماده همکاری با هر کشور دیگری که تمایل به سرمایه گذاری مشترک داشته باشد، را داریم حتی آمادگی فروش 49 درصد سهام را هم داریم زیرا ما میخواهیم از این مدار خارج شویم و دو پروژۀ دیگر را هم اجرایی کنیم.
*شهرکرد را به شهر کِرپ ایران تبدیل می کنیم
یکی از پروژۀ ها در رابطه با چادر مشکی تولید مواد اولیه آن است که در حال برنامه ریزی آن هستیم و حتی تأییدیه وزارت صنعت هم گرفته شده است. پروژه بعدی توسعه ظرفیت تولید و اضافه شدن ده میلیون متر به تولید است. ما می خواهیم شهرکرد را به شهر کِرپ ایران تبدیل کنیم، این هدفگذاری ما است و اعتقاد داریم این اتفاق خواهد افتاد اگر ما راست قامت بمانیم و سختی ها را تحمل کنیم.
امروز درک متقابل بین دولتمردان و مردم به عنوان مصرف کنندگان نهایی را می خواهیم. اعتقاد داریمکه وظیفۀ ما حمایت از مصرف کننده و کنار آنها بودن است و تا امروز هم با این اعتقاد حرکت کرده ایم. باور ما این است که کالای کیفی تولید کنیم تا در دل مردم جا بگیریم که این سخت است البته پای آن ایستادیم و عذاب های اقتصادی و فشارهای مالی را تحمل می کنیم، تک تک همکاران من با پوست و گوشت و استخوان هایشان این فشار را تحمل می کنند چون به این موضوع اعتقاد دارند که کالایی که تولید می کنند کالایِ کیفیِ قابل رقابت باشد.
*منابع بانکی گرانقیمت و معمولاً برای تولید منجر به ضرر است
تسنیم: در حال حاضر شما به عنوان تنها تولیدکننده چادر مشکی چند درصد بازار را دراختیار دارید؟
به شرط به کارگیری تمام ظرفیت امکان تولید 10 میلیون مترپارچه چادر مشکی را داریم که این میزان نسبت به نیاز 70 میلیون متری کشور یک به هفت است. البته هنوز به ظرفیت کامل نرسیده ایم زیرا لازمه این امر یک سرمایه در گردش بسیار سنگینی است که تأمین این سرمایه از منابع بانکی بسیار گران و اصلاً به صرفه و صلاح نیست. اصولاً حاشیۀ سود تولید هم به این میزان نیست که با آن بتوان وام های سنگین بانکی را پرداخت کرد. به اعتقاد بنده گرفتن پولِ گران قیمتِ بانکی برای سرمایه در گردش، کارِ بسیار خطرناکی است و معمولاً منجر به ضرر میشود.
* همیشه برای ترخیص مواد اولیه در گمرک گرفتاریم
تسنیم: همین موضوعات باعث شده تا برای جلوگیری از ضرر محتاط عمل کنید؟
مجبوریم و دقیقاً همینطور است. از زمانی که نخ را به تولیدکنندگان خارجی به عنوان ماده اولیه سفارش می دهم تا زمانی که این پارچه تولید و عرضه می شود شش ماه زمان می برد، حالا بماند که همیشه در گمرک گرفتاریم و انواع مختلف مشکلات ایجاد و زمان برای ما کشته می شود، سه ماه طول میکشد تا یک سفارش به کارخانه برسد، نزدیک دو ماه طول میکشد تا ما نخ را به پارچه تبدیل و در آخر بتوانم آنها را در بازار عرضه کنیم. البته یک ماه هم طول میکشد تا بتوانم پول های خود را از بازار وصول کنیم این موضوعات در حالی است که هیچ اتفاق جدیدی رخ ندهد.. به عنوان نمونه مواردی بوده که رنگ و مواد شیمیاییِ مخصوص این کار را وارد کرده ایم اما دو ماه در گمرگ به عناوین و بهانه های مختلف امکان ترخیص آنها را پیدا نکردیم. جالب اینجاست من میخواهم رنگ و مواد شیمیایی نساجی وارد کنم، جاهایی باید این را تایید کنند که اصلاً نمیدانم با موضوع چه ارتباطی دارند؟ مثلاً وزارت دفاع، سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی باید تاییدیه صادر کنند !همین باعث می شود تا تولیدکننده از برنامه عقب بیفتد. این موضوع برای امروز یا دیروز نیست بلکه سالهاست که همۀ تولیدکنندگان با این مشکل روبرو هستند.
*امارات و کویت اصلاً تولید چادر مشکی ندارند
تسنیم: نظرتان راجع به چادرهای اماراتی که در سطح شهر فروش خوبی پیدا کرده اند چیست ؟
امارات و کویت اصلاً تولید چادر مشکی ندارند، شایدحتی کارخانه نساجی هم ندارند.کلاً پارچه چادر مشکی به دو قسمت تقسیم می شود. به یکسری عبایی و یکسری دیگر بلک چادر یا چادر مشکی می گویند. چادر مشکی همانی است که حاشیۀ لب ترک دارد، این چادرِ سنتی ایران است و در هر جای دنیا هم برای ایرانی ها تولید میشود به اینصورت که این نوع چادر یا مستقیم و یا از طریق کشورهای دیگرمانند عربستان، سوریه، لبنان به صورت مسافری یا قاچاق وارد ایران می شود.
پارچه های دیگر که به نام عبایی معروفند لب ترکی را ندارند زیرا این پارچه ها به مدل های خاص دوخته می شوند، اما برایخانم ایرانی لب ترکی پارچه چادرمشکی بسیار مهم است، به همین دلیل هم مکانیزمِ تولید این نوع پارچه متفاوت است به این صورت که ماشین آلات تولید این پارچه با ماشین آلات پارچه مشکی عبایی متفاوت و گران تر است. مثلاً شما می خواهید بالای سرتان چادر صاف بایستد، نیفتد، دستتان را نبُرد، اینها نباید در چادر مشکی اتفاق بیفتد. این ویژگی ها باعث میشود قیمت اضافه تری در قیمت تمام شده این پارچه لحاظ شود.
*ژاپن دیگر چادر مشکی تولید نمی کند
تسنیم: آیا چادرهایی که امروز در بازار به نام ژاپنی فروخته می شود واقعا ژاپنی هستند؟
خیلی مطمئن نیستم این چادرهای موجود در بازار ژاپنی هستند یا خیر، بسیاری از تحقیقات نشان می دهد ژاپن دیگر چادر تولید نمی کند اما بعضی ها میگویند نه ، ما از ژاپن خرید می کنیم ولی من ندیدم، استاد چادر مشکی کره ای ها بودند که با ماشین های ماکویی تولید می کردند اما هم اکنون در کره جنوبی فقط حدودهزار و سیصد دستگاه بیشتر ماشین برای تولید پارچه لب ترکی وجود ندارد که این مقدارِ زیادی نیست.
در حال حاضر واحد تولیدی ما صدوپنجاه و سه دستگاه دارد که فقط پارچه لب ترکی تولید می کندزیرا اعتقاد داریم باید پارچۀ و چادر سنتی ایران را تولید کنیم و اگر دوستان جای دیگری تولید می کنند ما حاضریم که پارچه آنها را رنگ کنیم.
*چادر مشکی در کشورهای غیرمسلمان مانند کره جنوبی، مالزی، اندونزی و ویتنام تولید می شود
تسنیم: با توجه به صحبت های شما عربها خودشان تولید چادر ندارند!
نه اینکه عرب ها پارچه ای نداشته باشند مثلاً مصر نساجیِ خوبی دارد، سوریه قبلاً نساجی داشت و به خاطر جنگ خیلی از کارخانجات آنها از بین رفته است، اما عربستانوکویت نساجی ندارند و در این وادی ها نیستند، جالب است بدانید اصولاً پارچه چادر مشکی در کشورهای غیرمسلمان مانند کره جنوبی، مالزی، اندونزی و ویتنام تولید می شود. در ویتنام چون نیروی انسانی بسیار ارزان و حمایت ها هم از این صنعت خیلی زیاد است اتفاقات خوبی در بخش نساجی این کشور افتاده است.
تسنیم: ما یک جامعۀ اسلامی هستیم و نباید ژاپنی و کره ای برای ما چادر مشکی تولید کنند!
سالها همین موضوع یک دغدغه جدی برای تولیدکنندگان است.
*برای واحدهای نساجی کشور کسر شأن است که کالای مصرفی ما را دیگران تولید کنند
تسنیم: دغدغه بوده اما چرا اراده ای در این رابطه نیست؟
برای واحدهای نساجی کشور کسر شأن است که کالای مصرفی ما را دیگران تولید کنند. واقعاً برای همۀ نساجی ای ایران آزاردهنده است، از طرفی برای دلسوزان هم این موضوع دلگیرکننده بود ولی متأسفانه این اتفاق رخ داد.
از آبان ماه سال 95 که رسماً وارد بازار کشور شدیم تا کنون هنوز حمایتی ندیده ایم، با وجود تمام نگرانی ها و البته دلسوزی ها برای حوزه چادر مشکی هیچ اتفاقِ ویژه ای در این بخش نیفتاده است فقط در زمان افتتاح کارخانه چند تبریک شنیدم.
تسنیم: معمولاً در مراسم افتتاحیه یک واحدتولیدی مسئولین حاضر در برنامه قول هایی را می دهند.
نه قول خاصی به ما ندادند چون ما چیزِ خاصی نمی خواستیم. یادم هست آن روز به آقای دکتر جهانگیری هم گفتم ما چیزِخاصی نمیخواهیم، نه وام میخواهیم نه بخشودگی وام، نه تسهیلات ارزی ما صرفاً حمایت میخواهیم، حمایتِ کلامی هم نه، حمایت عملی.


حمایت از تولید خیلی واضح و شفاف است اگر ماده اولیه من وارداتی است چرا باید هزینۀ اضافی بابت آن بدهم؟ تولیدکننده باید قبل از اینکه کالایش در انبار گمرک بنشیند در کارخانه بنشیند چرا باید منتظر بماند؟ تولیدکننده با تاجر متفاوت است، تاجر دارد کالاها را بدون هیچ نوع ایجادکردنِ ارزش افزوده به یک محصول فروخته شده تبدیل میکند! من فعالیتِ تولیدی و اقتصادی انجام می دهم در کنار تولید، برق و آب و گاز استفاده می کند، به تامین اجتماعی پول میدهد که اگر یک روز پرداخت آن دیر شود، برای تولیدکننده اجراییه صادر و حسابهای او را می بندند.
*من برای این مملکت پول می سازم چرا از من حمایت نمی کنند؟
من برای این مملکت پول می سازم وقتی پول می سازم نباید از من حمایت شود؟ ما می گوییم بهبودِ معیشت مستضعفان جامعه، بهبودِ معیشت مردم! اینها همه شعار است؟ شما اگر بخواهید به مردم برسید اولین کار تأمین معیشت آنها است، باید یک شغل پایدار برای آنها ایجاد کرد و برای این کار باید به کارآفرین ارزش بدهید، قدرت بدهید و از کارآفرین حمایت کنید، کجا ما این کارها را انجام می دهیم؟!
خیلی جالب است، می دانید چند عضو هیات مدیره در این صنعت وجود دارند که ممنوع الخروج هستند؟ آنها در زمان تصدیشان نتوانسته اند مالیاتشان را بدهند و در نهایت ممنوع الخروج شده اند اما کسی که اختلاس میکند راحت از مملکت میرود، من دارم تولید میکنم، من دارم پول میسازم، حدود 28 سال است که در این صنعت کار می کنم و در این مدت حمایتی از هیچ کسی ندیده ام، فقط در حد شعار است تازه خیلی از آنها شعار هم نمی دهند، واقعاً چرا؟! من میشنوم کسی که فرار مالیاتی کرده یا حق و حقوق بیمه تامین اجتماعی را نداده در نهایت هم اگر بخواهند خرج کنند از جیب من خرج می شود. با وجود تمام این موضوعات ما به این موضوع اعتقاد داریم، باور ما این است که مردم در نهایت به کیفیت خوب محصول ایرانی می رسند.
تسنیم: سهم واردات چادر مشکی در بازار بیشتر از 80 درصد است؟
بله، به 90درصد هم میرسد.
تسنیم: یعنی شما 10 درصد بازار را تامین میکنید؟
من باید بتوانمخط تولید را از مواد اولیه پُر کنم، از زمانی که من پول را برای تولیدکننده خارجی واریز میکنم تا زمانی که بتوانم پولم را بگیرم 6 ماه طول میکشید، در این شرایط اگر من سرمایه گذار داشته باشم که کنار من بایستد به راحتی میتوانم تولید را به شدت افزایش دهم.
تسنیم: خودتان را برای شرایط سخت تر آماده کردید؟
رقیب من رقیب وارداتی است اگر من دلار را ده هزار تومان هم بخرم او هم باید کالایش را با قیمت ده هزار تومان وارد کند این تفاوت برای من و او وجود ندارد. نکته اینجاست هیچ کدام از هزینه هایی را که من پرداخت می کنم واردکننده نمی دهد و همین امر رقابت را ناعادلانه کرده است.
*خوش خیالیست بگوییم خارجی ها براحتی سهم خود را از بازار به ما بدهند
ما عزم مان را جذب کردیم که با کمترین قیمت تمام شده بهترین کالا را تولید کنیم تا قابلیت رقابت داشته باشد، ما به سود کم راضی هستیم ولی آنها به دلیل اینکه سالهاست سود بزرگ داشته اند، خیلی تحمل سود کم را ندارند وقتی کسی صددرصد سود میبرد حاضر نمی شود 80 درصد سود ببرد.
چیزی که همۀ ما تولیدکننده ها انتظار داریم این است که ما را از عرضه کنندگان جدا و ما را در تأمین مواد اولیه یاری کنند، تا شرایط کار تسهیل شود. ما انتظار نداریم چیزی برای ما رایگان باشد ولی انتظار داریم منصفانه با ما برخورد کنند، من وقتی می بینم یک تاجر به راحتی کالایش را از گمرک ظرف دو هفته بیرون می آورد و منِ تولیدکننده با اینکه همه مدارکم مشخص است ترخیص کالایم ماه ها طول می کشد و باید هزینه های این تاخیر را پرداخت کنم ، شرایط برایم خیلی سخت می شود.
*مصاحبه فالاچی با رئیس جمهور چین را بررسی کنید
تسنیم: در نساجی آیا تولیدکنندۀ خارجی تمایلی به واگذاری سهم بازار خود به داخلی ها است؟
بازار چادر مشکی سقفی دارد و این که خارجی ها براحتی سهم بازار خود را از دست بدهند ، خوش خیالیست و حتما برای حفظ بازارشان برنامه دراز مدت دارند که ناشی از برنامه های کلان کشورشان است. در یک مصاحبۀ معروفی "اوریانا فالاچی" از رئیس جمهور وقت چین می پرسد که چرا لباسهای همه شما هشت دگمه دارد ؟! او تعجب می کند که خبرنگار به چه نکته ظریفی اشاره کرده است . در پاسخ می گوید که چینی ها دو دست لباس دارند و ظرفیت کارخانجات دگمه سازی چین برابر با دو ضربدر هشت ضربدر هشتصد میلیون است که جمعیت چین آن زمان بود. اگر بیشتر مصرف کنند ، به دلیل تحریم ها نمی توانند نیاز را تامین کنند و اگر کمتر مصرف کنند ، باز به دلیل تحریم ها خریداری برای کالای مازاد ندارند فلذا چنین برنامه ریزی و حتی فرهنگ سازی کرده اند!!!
اما آیا ما اینطوری فکر می کنیم؟ انتظار ما به عنوان صنعتگر این است که برای ما هم به این شکل فکر شود، مهم نیست کسی که این الگو را داده چه دین و مذهب و فرهنگ و ملیتی دارد، مهم نگاه درست است، ما در شرایط تحریم پای مردم ایستادیم، پای این مملکت ایستادیم در این صنعت ایستادیم و ادامه دادیم و باز هم ادامه میدهیم به قول مرحوم بهشتی ما تیزتر شدیم هر چقدر مارا شکستند و هنوز هم هستیم ولی از ما باید استفاده شود.
تسنیم: متأسفانه در بازار اگر قیمت هر قواره چادر مشکی را بالا بگویید مشتری بیشتر جذب می شود
بله. این مساله ای است که باید به آن نگاهِ فرهنگی کرد تا جنس نگاه ها تغییر پیدا کند. البته باید مقایسه های کیفی و قیمت را روی یک میزقرار داده و سپسقضاوت کرد.در حال حاضر ما ادعا میکنیم محصولاتمان قابلیت رقابت داشته و حتی از بسیاری از محصولات وارداتی بهتر است، متأسفانه بسیاری از مشتریان جنس ارزان و با کیفیت بالا می خواهند که عملاً این شدنی نیست ولی در مقام مقایسه مثلاً اِلگانس ما را با الگانس وارداتی مقایسه کنید، اگر نگوییم جنس ما بهتر است، کمتر هم نیست و البته قیمتش هم پایین تر است.
*عمداً یاردی نمی فروشیم تا ذائقۀ مردم تغییر کند
یک تفاوت دیگری هم در بازار ایران وجود دارد که پارچه را یاردی می فروشند در حالی که ما متری می فروشیم که نزدیک 10 درصد تفاوت وجود دارد. به عبارتی یک یارد 91.4 سانتیمتر است اما ما صد سانتیمتر را به این قیمت میفروشیم، مشتری باید بتواند این را تشخیص بدهد، ما عمداً یاردی نمی فروشیم چون میخواهیم ذائقۀ مردم تغییر کند، واحد طول ایران متر است، چه معنی دارد من یارد بفروشم؟! این ها تفاوتهایی است که مشتری باید آنها را لحاظ کند.
با سازمان ملی استاندارد همکاری کردیم تا استاندارد پارچه چادر مشکی تدوین شود و در حال حاضر در تعامل هستیم تا برای اولین بار مهرِ استاندارد پارچه چادر مشکی را دریافت کنیم.
*ضابطه ای برای قیمت گذاری چادر مشکی وجود ندارد
تسنیم: با توجه به صحبت های شما فروش چادر مشکی با قیمت 3 تا 4 میلیون تومانی منطقی نیست و واسطه ها وفروشندگان قیمت ها را تعیین کرده اند. به این صورت ضابطه ای برای قیمت گذاری چادر مشکی وجود ندارد؟
عموما هزینه مردم برای خرید چادر مشکی یک عددِ بین 100 تا 250 هزار تومان است. بنابراین تجار بازار محصولاتشان را در این رِنج قیمتی تنظیم و سفارش می دهند. چادرهای طرحدار هم بین 250 تا 450 هزار تومان در بازار به فروش می رسد. البته ذائقۀ مردم را تجار بعد از این همه سال تجربه ، میتوانند تشخیص بدهند و برای این ذائقه برنامه تعریف میکنند. در بخش واردات ارزانترین چادر مشکی حدود 2/1 دلار و گرانترین آنها کمتر از 10 دلار است اما اعداد فروش در بازار خیلی متفاوت است. در همۀ کالای نساجی وضع همین گونه است حتی قیمت پرده از درب کارخانه تا مغازه فاصله قیمتی زیادی دارد به بیش از چند صددرصد می رسد.
تسنیم: نظارتی در بازار انجام نمی شود؟
من نظارتی سراغ ندارم.
*بی تعارف بگویم قاچاق چادر مشکی قابل ردیابی است اما کسی دنبال آن نیست
تسنیم: به عبارتی هر فروشنده با توجه به واسطه ها قیمت گذاری را انجام می دهد؟
چگونه می خواهند نظارت کنند؟ من سراغ ندارم. فرض کنید شما مسافرت خارج از کشور رفته اید در برگشت کیفتان را پر از لوازم آرایشی می کنید، آیا کسی از شما علت این کار را می پرسد یا برخوردی می کند؟ اما سوال اینجاست حمل قواره پارچه در کیف ممکن نیست وآیا قابلیت ردیابی ندارد؟ بی تعارف بگویم چادر قابل ردیابی است اما کسی دنبال آن نیست، کلاً عزمی برای جلوگیری از قاچاق چادروجود ندارد، اینکه تعدادی وانت را در تهران یا دو تا کانتینر رادر مسیر بگیرند که مبارزه با قاچاق نیست باید کار سازماندهی شده برای امر جلوگیری از این امر انجام شود. صرفاً با استقرار یک ستاد کاری از پیش نمی رود باید دستورات را اجرا کنیم و نمیکنیم.
ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار