کاهش 50 درصدی تولید فرش دستباف در اصفهان
فرش ایرانی یکی از مهمترین کالاهای صادراتی غیرنفتی است اما با توجه به نوسانات اخیر ارز و گرانی کمسابقه کالاها، صادرات فرش با مشکلاتی مواجه شده که بدون همدلی مسئولان مربوطه، برونرفت از این مشکلات بههیچعنوان کار آسانی نخواهد بود.
فرش ایرانی یکی از مهمترین کالاهای صادراتی غیرنفتی است اما با توجه به نوسانات اخیر ارز و گرانی کمسابقه کالاها، صادرات فرش با مشکلاتی مواجه شده که بدون همدلی مسئولان مربوطه، برونرفت از این مشکلات بههیچعنوان کار آسانی نخواهد بود.
به گزارش تسنیم ، فرش از سری لوازمی است که همواره در طول تاریخ مورد توجه ایرانیان بوده است، بهطوریکه فرش ایرانی را میتوان در تمام خانههای ایرانی حتی ایرانیان مقیم خارج پیدا کرد.
هنر فرشبافی نیز یکی از هنرهای اصیل ایرانی است که از دیرباز تاکنون چشم جهانیان را با زیباییهای خاص خود متحیر کرده و آنان را به تحسین وا داشته است.
امروزه نیز فرش ایرانی یکی از مهمترین کالاهای غیرنفتی است که به کشورهای دیگر صادر میشود، اما با توجه به نوسانات اخیر ارز و گرانی کمسابقه کالاها، صادرات فرش با مشکلاتی مواجه شده که بدون همدلی مسئولان مربوطه، برونرفت از این مشکلات بههیچعنوان کار آسانی نخواهد بود.
نقش اساسی ایران در بازار جهانی فرش
ایران بهعنوان یکی از مهمترین کشورهای صادر کننده فرش، نقشی اساسی در بازار جهانی این کالا ایفا میکند. فرش ایران اکنون به بسیاری از کشورها ازجمله کشورهای حوزه خلیجفارس، کشورهای استقلالیافته از شوروی سابق و اروپا صادر میشود، اما باوجود نوسانات ارزی و عدم ثبات در بازار، صادرات فرش به مشکلاتی برخورده است.
مسئول یکی از نمایندگیهای فرش استان که خود از صادرکنندههای فرش ماشینی نیز هست، در رابطه با وضعیت حال و حاضر صادرات به خبرنگار تسنیم گفت: صادرات فرش در 15 سال اخیر، روند صعودی و رشد مناسبی داشته است و هرسال به تعداد درخواستها افزوده شده است. اما امسال باوجود رشد صادرات، به دلیل افزایش بیسابقهنرخ ارز این صادرات چندان به نفع ایران نبوده و سود کمتری نسبت به سال گذشته عاید کشور شده است.
وی افزود: همین افزایش نرخ ارز سبب شد تا اتباع کشورهای عربی بهخصوص عراق به ایران بیایند و با تبدیل واحد پول خود به ریال، از نمایندگیهای داخل کشور فرش خریداری کنند که با توجه به اینکه قیمت صادرات فرش بر اساس قیمتگذاری سامانه "سنا" انجام میشود و قیمت ارز در این سامانه تقریب نصف قیمت ارز در بازار آزاد است، بنابراین فرش را تقریباً بهاندازه نیمی از مبلغ پرداختشده به تولیدکننده و بافنده ایرانی پرداخت میکنند و متأسفانه دولت هنوز تمهیداتی برای این اتفاق نیاندیشیده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف اصفهان نیز در رابطه با کاهش مشتریان خارجی در بازار اظهار داشت: اغلب گردشگران خارجی با کارتهای اعتباری ارزی خرید میکنند و چون دستگاهی برای استفاده این کارتها در بازار وجود ندارد خریدها باید با دلار و بهصورت اسکناس صورت پذیرد، ازاینرو راهنمایان گردشگری ترجیح میدهند آنها را در جای دیگری ببرند.
رحمتالله تجدد گفت: این مشکلی است که میتواند به بازار فرش ایران آسیب بزند و باید بهصورت کلان و از سوی وزارت امور خارجه و سازمان میراث فرهنگی ریشهکن شود.
یکی از مشکلاتی که بازار با آن دستوپنجه نرم میکند، نوسانات ارزی و تأثیر آن بر روی قیمت کالاها و مواد اولیه آن است که بازار فرش نیز از این قاعده مستثنی نبوده است.
یکی از فروشندگان فرش در این رابطه گفت: نوسانات اخیر بازار ارز دو نوع تأثیر بر بازار داشته است، یکی تأثیر حداقلی بوده که قیمتهای مواد اولیه را طبق سامانه سنا حداقل به دو برابر افزایش داده است.
وی افزود: این افزایش قیمت حداقلی تنها برای برخی مواد اولیه است که یا اخیرا به ایران وارد شده یا در حال وارد شدن است. اما نوع دوم که بیشتر به چشم میآید، افزایش 3 الی 5 برابری قیمت برخی موادی است که در سامانه سنا تعریف نشدهاند و بهناچار با ارز آزاد خریداری میشوند. اما در قبال این افزایش چند برابری قیمتها، قیمت تولیدی محصول با توجه به عدم تحمل بازار از این سطح از گرانی، افزایش قیمت لازم را نداشته است و به همین دلیل تولیدات بهطور چشمگیری کاهشیافته و تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرده است.
پیش بینی تعطیل شدن بسیاری از واحدهای تولیدی فرش
این فروشنده در ادامه پیرامون تغییر نوع خرید مواد اولیه توسط تولیدکنندگان اضافه کرد: پیشتر تولیدکنندگان مواد اولیه را بهصورت مدتدار خریداری میکردند اما اکنون این خرید بهصورت نقد واریز بهحساب تغییر رویه داده است که تولیدکنندگان را با مشکلاتی مواجه میکند که یکی از این مشکلات، عدم نقدینگی لازم برای خرید این دست از محصولات است. اگر برای این مشکلات راهحل مناسبی ارائه نشود در آیندهای نزدیک، شاهد تعطیلی درصد زیادی از واحدهای تولیدی در سطح کشور خواهیم بود.
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف استان اصفهان در رابطه با افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه اظهار داشت: در سال گذشته قیمت ابریشم وارداتی به ازای هر کیلو ابریشم در حدود 300 هزار تومان دادوستد میشد که امسال این رقم به یکمیلیون 650 هزار تومان افزایشیافته است.
سعید عصاچی ادامه داد: بدون تردید در صورت ادامه این روند در کمتر از یک سال تولید فرش دستباف استان به صفر میرسد. هماکنون نیز تولید فرش دستباف تا حدود 50 درصد کاهش داشته که دلیل آن، گرانی ارز آزاد و بالا بودن تعرفه واردات است که همین سبب شده تا کارفرمایان به دلیل افزایش چشمگیر قیمت فرش و نبود خریدار، توان افزایش دستمزد کارگران را نداشته باشد. همچنین به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه و هزینهها نسبت به بازار فروش بیشتر است و صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل بیشتر تولیدکنندگان فرش کارگاهها را تعطیل کردند.
به گزارش تسنیم، بازار فرش نیز همانند دیگر بازارها در کشورمان حال و روز خوشی ندارد. غمانگیز است وقتیکه میبینیم بسیاری از شاغلان این بازار، کسبوکار خود را تعطیل کردند و عطای هزینههای چشمگیر و عدم ثبات اقتصادی را به لقایش بخشیدند.
توجه مسئولان مربوطه به این دست از شاغلان و ارائه راهحل مناسب برای برونرفت از وضعیت تأسفبار فعلی میتواند بار دیگر بازار فرش را سرپا کند و این هنر اصیل ایرانی را که زبانزد خاص و عام در جهان است به وضعیتی که شایسته آن است برساند.