دلار ارزان میشود، کالاها نمیشود
کاهش نرخ ارز نه تنها موجب پایین آمدن قیمت کالاها در بازار نشده است، بلکه گران تر شدن برخی اجناس را نیز رقم زده است.
برترین ها: کاهش نرخ ارز نه تنها موجب پایین آمدن قیمت کالاها در بازار نشده است، بلکه گران تر شدن برخی اجناس را نیز رقم زده است.
برداشت همیشگی و غالب مردم این است که وقتی قیمتی کالایی افزایش یافت دیگر کاهش نمییابند. چیزی که گران شد، دیگر ارزان نمیشود. این روزها این برداشت بیشتر از همیشه در کوچه بازار شنیده میشود.
پس از افزایش قیمت ارز در یک سال اخیر قیمت همه کالاها در کشور متناسب با آن افزایش یافت. قدرت خرید مردم به شدت کاهش یافت و بحران ارزی همه لایههای زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داد.
حالا مدتی است قیمت ارز در مسیر کاهشی قرار گرفته است، به گونهای که در مدت کوتاهی دلار 9 هزار شده است.
اما شواهد نشان میدهد هر چند روند کاهش نرخ ارز محسوس است، اما روند کاهش قیمت کالاها محسوس نیست و بسیار کند است.
شاید یکی از پرحاشیهترین بازارها در ایران، بعد از چهارراهاستانبول، بازار مسکن باشد. همان بازاری که در مقایسه با سایر کشورها، میتواند در طول یکسال به طرز قابلتوجهی رشد قیمت را تجربه کرده و فضا را برای خانهدار شدن قضر ضعیف و متوسط به پیچیدگی اتفاقاتی که اینروزها در میان اطرافیانمان میبینیم، کرده باشد.
تازهترین گزارشها از وضعیت مسکن حاکی از آن است که متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در کلانشهری مانند تهران 91.5 درصد افزایش داشته است. همچنین تعداد معاملات انجام شده در آبان ماه امسال ۶۹۰۰ فقره بود که نسبت به آبان ماه سال گذشته کاهش ۵۳.۶ درصدی و نسبت به ماه گذشته نیز کاهش ۲۶.۷ درصدی را نشان میدهد.
گرانی دلار بازار گوشت را تا آنجا تحت تاثر قرار داد که مدیرعامل سازمان میوه و ترهبار شهرداری تهران از توزیع گوشت منجمد با کارت ملی در میادین میوه و ترهبار خبر داد.
سعید راد در ادامه گفت: توزیع گوشت منجمد در ۲۰ میدان سطح تهران، انجام میشود و همراه داشتن کارت ملی برای خرید این گوشت الزامی است. هیچ مشکلی در توزیع مرغ منجمد در میادین نداریم و قیمت مرغ در میادین با سطح شهر تفاوت چشمگیری ندارد.
وی افزود: بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی که هفته گذشته منتشر شد، میانگین قیمت کالا در سازمان میادین نسبت به شهر تفاوت قابل توجهی دارد؛ به طوری که میوهجات ۴۲ درصد، سبزیجات ۳۲ درصد، حبوبات ۱۸ الی ۲۲ درصد و اقلام پروتئینی ۹ تا ۳۰ درصد پایینتر از سطح شهر در میادین عرضه خواهد شد.
بازار کالاهای لبنی از تحت تاثیر نوسانات قیمت دلار در امان نبود. در همین راستا دبیر انجمن صنایع لبنی با بیان اینکه قیمت های جدید محصولات لبنی طی حدود یک هفته آینده اعمال می شود، گفت:محصولات جدید با نرخ های جدید از یک هفته دیگر به بازار می آیند.
طبق این مصوبه از امروز قیمت هر بطری شیر کم چرب 4100 تومان، شیر نیم چرب 4200 تومان، شیر پرچرب 4450 تومان، شیرکامل 4500 تومان، هر بسته شیر نایلونی 2600 تومان، ماست دبه ای کم چرب 10 هزار و 900 تومان، ماست دبه ای پرچرب 11 هزار و 700 تومان، ماست 900 گرمی کرم چرب 4350 تومان، ماست 900 گرمی پرچرب 4750 تومان و پنیر یواف 400 گرمی 6900 تومان است.
همچنین رییس کمیسیون اقتصادی مجلس هم پیش بینی کرد قیمت کالاهای غیراساسی طی ۳ ماه آینده کاهش یابد و گفت: راه حل همه مشکلات، وجود نرخ ثابت ارز است.
پورابراهیمی با اشاره به اینکه باید با کاهش نرخ ارز، تغییر قیمت به سمت پایین را شاهد باشیم، اظهارکرد: سیاست های نظارتی دولت درباره انطباق قیمت کالا با نرخ ارز وجود ندارد و در بحث کالاهای اساسی اصلا نظارت دولت وجود ندارد زیرا منابعی که بابت ارز مربوط به کالای اساسی در کشور می دهیم با قیمتی که مردم در بازار خرید می کنند، هیچ تناسبی با نرخ ارز تخصیص یافته برای واردات کالا به کشور ندارد.
محمد محمدی عضو هیئت مدیره انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان نیز با گلایه از اتاق اصناف و ستاد تنظیم بازار گفت: روزی که دلار جهشی بالا رفت، کالاها از قبل در صنوف موجود بود و لحظهای قیمت کالا افزایش یافت اما حال که کاهش قیمت ارز را شاهد هستیم ولی کاهش قیمتها یا دیده نمیشود یا محسوس نیست چون نظارت به درستی انجام نمیشود.
باید توجه داشت نرخ ارز از مجدوده سه تا چهار هزار تومان در دی ماه گذشته به ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان در حال ماه گذشته و حالا رسیده است. تیره تر شدن چشم انداز آتی و ترس از رشد بهای ارز در کنار فشار روانی ناشی از تشدید تحریم ها دو دو مرحله مرداد ماه و آبان، فضا را برای کندگی قیمت ها فراهم کرد.