فوتبال خوب؛ داوری عالی
داستان حضور فوتبال ایران در جامجهانی را نباید پایانیافته تلقی کرد چراکه یک گروه سهنفره داوری از کشورمان پرچم ایران را در جام هنوز بالا نگهداشتهاند.
امیر حسین احتشامی-اصفهان امروز: داستان حضور فوتبال ایران در جامجهانی را نباید پایانیافته تلقی کرد چراکه یک گروه سهنفره داوری از کشورمان پرچم ایران را در جام هنوز بالا نگهداشتهاند.
علیرضا فغانی با همراهی رضا سخندان و محمدرضا منصوری تاکنون سه بازی را قضاوت کردهاند و کار آنها موردتوجه رسانههای معتبر خارجی قرارگرفته است. تازهترین واکنشها به قضاوتهای بینقص فغانی در جامجهانی از سوی کارشناسان ایتالیایی صورت گرفته است. گراتزیانو چزاری کارشناس ایتالیایی، فغانی را تحسین کرده و گفته است که او بدون شک یکی از کاندیدای فینال خواهد بود. تیم داوری ایرانی در سه بازی (آلمان-مکزیک، صربستان-برزیل، فرانسه-آرژانتین) تنها ٢ بار درگرفتن خطای آفساید اشتباه عمل کردهاند و در تمامی صحنهها تصمیمات بسیار درستی از سوی این تیم گرفتهشده است. شاید با حضور یک تیم اروپایی و یک تیم آمریکایی در فینال، شانس قضاوت علیرضا فغانی افتخار افزایشیافته و فوتبال ایران در فینال جامجهانی بهمانند فینال المپیک سه نماینده در میدان داشته باشد. این رویداد قابلبحث موجب شده که باوجود حذف تیم ملی ایران از جامجهانی همه نگاهها در داخل و خارج کشور به تیم داوری ایرانی معطوف شود و نمایندگان داوری کشورمان زیر ذرهبین رسانهها قرار بگیرند. در این میان این پرسش همچنان مطرح است که با قضاوتهای بینقص فغانی در جامجهانی آیا میتوان ادعا کرد داوری فوتبال ایران از بازیها تیم ملی پیش افتاده و روندی صعودی را با سرعتی تند طی کرده است؟ پاسخ به این پرسش را با دو کارشناس و مدرس داور اصفهانی که سابقه قضاوت در لیگ برتر را دارند در میان گذاشتیم که پاسخهای آنها جالبتوجه بود.
سطح داوری را نمیتوان از سطح فوتبال جدا کرد
اسماعیل صفیری که مسئولیت کمیته داوران استان اصفهان را بر عهده دارد و یکی از مدرسان داوری کنفدراسیون فوتبال آسیا هم به شمار میرود با این گزاره که سطح داوری ایران از سطح فوتبال کشورمان بالاتر رفته مخالف است. صفیری میگوید: «فوتبال و داوری لازم و ملزوم هم هستند و نمیتوان این دو را از هم جدا کرد. در حال حاضر همتیمهای سرشناسی از جام خارجشدهاند اما داوران همین کشورها هنوز درصحنه حاضر هستند. به نظر من تا سطح فوتبال کشوری پیشرفت نکند، سطح داوریاش ارتقا پیدا نمیکند. البته هستند کشورهایی که داوران مطرحی دارند اما سطح فوتبالشان زیر استاندارد است که این موضوع را تنها میتوان به تلاش شخصی همان داور ارتباط داد. وقتی کیفیت لیگ برتر بالا رفت بهتناسب داوران کشورمان هم سعی کردند که خودشان را با شرایط جدید وفق دهند و همین موضوع در رشد داوری ایران بسیار مؤثر بود. بههرحال این اتفاق بسیار مهم برای داوران ایران انگیزه بسیاری ایجاد میکند تا آقای فغانی را الگوی خودشان قرار دهند و با تلاش بیشتر قلههای موفقیت را یکی پس از دیگر پشت سر گذارند.»
سطح داوری ایران از فوتبال پیش افتاده است
اما احمد صالحی مدرس داوری فدراسیون فوتبال و ازجمله داوران اصفهانی که تا سال گذشته هم در لیگ برتر قضاوت میکرد نظری خلاف صفیری دارد. او میگوید: «اگر این جمله من به کسی برنخورد اعتقاددارم سطح داوری ما از سطح فوتبال کشورمان بالاتر رفته است و این اتفاق بعد از جامجهانی 2014 نمود بیشتری پیداکرده است. در چهار سال گذشته تیم داروی ایران کاملاً زیر نظر فیفا قرار گرفت و آقای فغانی به همراه کمکهایش هم فینال المپیک و هم فینال جام باشگاههای جهان را قضاوت کردند. در حال حاضر هم این تیم داوری سه بازی را قضاوت کرده و شانس حضور در بازی نهایی را هم دارند که افتخار بزرگی برای ورزش ایران و جامعه داوری به شمار میرود. این تیم داوری در چند سال گذشته بهشدت زیر ذرهبین فیفا قرار داشتند و ماهبهماه چک میشدند. اگر یکی از نفرات این تیم در آزمونهای فیفا نمره قبولی نمیگرفت کل تیم از قضاوت در جامجهانی کنار گذاشته میشد و همین موضوع ارزش کار آقای فغانی و کمکهایش را بیشتر مشخص میکند. بههرحال تاکنون تیم داوری ایران سه قضاوت انجام داده و در میانبرترین داوران جام تا این مرحله قرار دارند و مورد تائید همه کارشناسان داخلی و خارجی قرارگرفتهاند. این کارشناسان متفقالقول بر این نظر تأکیددارند که آقای فغانی و کمکهایش از شانس زیادی برای قضاوت بازی فینال برخوردار هستند و اگر این مهم اتفاق بیفتند بزرگترین رویداد داوری تاریخ فوتبال ایران خواهد بود.»