عطش بازار اصفهان به خانههای 50 تا 100 متر
طبق اطلاعات مرکز آمار ایران، در فصل تابستان سال 1400، متوسط قیمت خرید و فروش هر متر مربع مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در سطح کل کشور 113 هزار و 622 ریال با میانگین 113 متر مربع و متوسط عمر بنای 12 سال بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 4/58 در افزایش داشته است.
اصفهان امروز - محمد منزه | مسکن همواره نقش بسزایی در اقتصاد داشته است به طوریکه بیشتر از ۴۰ درصد از اقتصاد کشور به بخش مسکن وابسته است. قیمت مسکن آنقدر طی سالهای گذشته افزایش داشت که در شش ماه نخست سال ۱۴۰۰ بازار مسکن به عنوان دومین بازار پر سود شناخته شد و در میان دیگر بازارهای مالی، طلا، دلار، مسکن و بورس از بیشترین میزان افزایش قیمت برخوردار بود.
طبق اطلاعات مرکز آمار ایران، در فصل تابستان سال 1400، متوسط قیمت خرید و فروش هر متر مربع مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در سطح کل کشور 113 هزار و 622 ریال با میانگین 113 متر مربع و متوسط عمر بنای 12 سال بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 4/58 در افزایش داشته است. اما این افزایش قیمت سبب شد تا امکان خرید در بازار مسکن برای دهکهای پایین و متوسط، بسیار سخت شده یا شاید اصلا وجود نداشته باشد. حال سوال اینجاست این قیمت مسکن در سال 1401 تا چه مقدار افزایش خواهد داشت و سیاستهای دولت به جهت خانهدار شدن مردم با اجرای طرح ملی مسکن در کنترل نرخ مسکن تأثیرگذار خواهد بود؟ آیا آزادسازی یارانهها تأثیری در افزایش قیمت خانه خواهد داشت؟
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفتگو با رسانهها اعلام کرده بود که «تغییر قیمتهای اخیر کالاهای اساسی تأثیری بر بازار مسکن نخواهد داشت.»
در همین خصوص، رئیس اتحادیه مشاوران املاک اصفهان در گفتگو با «اصفهان امروز» با بیان اینکه آزادسازی یارانهها در برخی کالاهای اساسی اثری بر روی بازار مسکن نداشته است، دلیل افزایش قیمت در بازار مسکن را مربوط به کاهش ارزش پول ملی و فاصله زیاد بین عرضه و تقاضا مسکن دانست.
بنا به گفته رسول جهانگیری، در حال حاضر بازار مسکن در شرایط رکود تورمی به سر میبرد؛ یعنی از لحاظ قیمت با افزایش روبهرو است و از لحاظ خرید و فروش دچار مشکل شده است. همین رکود در بازار سبب شده تا در قیمت رهن و اجارهها اثرگذار باشد و در این زمینه با افزایش قیمت روبهرو باشیم. همچنین در ماههای ابتدایی سال نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش خرید و فروش مسکن روبهرو بودهایم.
وی با اشاره به این موضوع که ستاد تنظیم بازار با بررسی بسته سیاستی وزارت راه و شهرسازی، سقف افزایش اجاره بهای مسکن نسبت به اجاره بهای سال ۱۴۰۰ را در تهران حداکثر ۲۵ درصد و در کلانشهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت ۲۰ درصد و سایر شهرها ۱۵ درصد تصویب کرده است، این اقدام را یک حرکت صحیح در کنترل نرخ اجاره بها دانست.
به گفته رئیس اتحادیه مشاوران املاک اصفهان، راهحل بیرون رفت از رکود در حوزه مسکن، تولید مسکن در کشور است. در حال حاضر نیاز جامعه ساخت یک میلیون مسکن در هر سال است. اکنون نیز در کشور نزدیک به ۲۶ تا ۲۷ میلیون خانوار وجود دارند و به همین تعداد منزل مسکونی در کشور وجود دارد. برای رفع نیاز جامعه به مسکن، لازم است هرساله یک میلیون مسکن احداث شود و یک میلیون منزل مسکونی نیز بازسازی شود. اگر بتوان ساخت و ساز مسکن را متناسب با نیاز جامعه افزایش داد به طبع آن نیاز جامعه برطرف خواهد شد. جهانگیری معتقد است؛ در حال حاضر نیاز اصلی جامعه ساخت آپارتمانهای در حد انبوه با متراژ ۵۰ تا ۱۰۰ متر زیربنا است تا به این وسیله فاصله بین عرضه و تقاضا و قیمت بازار مسکن کنترل شود و از افزایش سرسامآور رهن و اجاره نیز جلوگیری به عمل آید. در این مسیر بزرگترین اقدامی که دولت در جهت رفع مشکلات حوزه مسکن میتواند انجام دهد تسهیل شرایط برای بخش خصوصی در حوزه مسکن است. البته سرمایهگذاران بخش خصوصی هم نباید با سلیقه شخصی اقدام به ساخت خانههای لاکچری و خانههایی با متراژ ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر به بالا کنندکه با ذائقه مصرف کننده و نیاز جامعه سازگار نباشد. وی با اشاره به این موضوع که طرح ملی مسکن اقدامی پسندیده در جهت خانه دار شدن قشر متوسط و ضعیف جامعه است، اجرای این طرح را از اقدامات موثر دولت در راستای کنترل قیمت بازار مسکن برشمرد. امید است با اجرای طرح ملی مسکن و ساخت منازل مسکونی کوچک بتوان نیاز مردم را در بخش مسکن برطرف کرد و لازمه پیشرفت این کار مشارکت متولیان دولت با بخش خصوصی به منظور اجرای هرچه بهتر این طرحها است.