مسعود بختیاری؛ در آستانه برگزاری بیستمین نمایشگاه تخصصی صنایع غذایی و تجهیزات وابسته
رویکردی نوین برای صنعت کنسرو استان اصفهان ضروری است
مسعود بختیاری؛ رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران، صنایع تبدیلی و به ویژه صنعت کنسرو را صنعتی استراتژیک و مرتبط با امنیت غذایی برشمرد و بر ضرورت تغییر رویکرد و نگرش ها درباره آن تأکید کرد.
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران با تأکید بر آنکه صنایع غذایی و بهویژه صنعت کنسرو را در دنیا جزو صنایع استراتژیک میشمارند؛ این صنعت را مرتبط و مؤثر بر امنیت غذایی دانست.
مسعود بختیاری در این باره افزود: در صنایع غذایی؛ صنایع تبدیلی و بهصورت ویژهتر صنایع کنسروی از اهمیت خاصی برخوردارند، این موضوع به بحث امنیت غذایی و پیشگیری از دورریز و هدررفت محصولات کشاورزی برمی گردد. بختیاری اذعان کرد: طبق آمارها حدود 30 درصد از محصولات کشاورزی دورریز می شود، با رونق صنایع کنسرو در حوزه صنایع تبدیلی اما می توانیم از دورریزها تا حد مطلوبی پیشگیری کنیم. او در ادامه تأکید کرد: جدای از حوزه مهم امنیت غذایی، صنایع غذایی نقش مهم و تأثیرگذاری در تأمین ایمنی غذایی نیز دارند .
نام و نشانی از کارخانههای بزرگ کنسرو ماهی اصفهان نمانده است
مدیرعامل شرکت خشکبار ایران گفت: صنایع تبدیلی نیاز تمامی کشور ماست، به همین دلیل گستردگی بسیاری در تمام نقاط کشور دارد و نیاز است در این حوزه با رویکردی متفاوت برنامه ریزی داشته باشیم. او به سیب زمینی به عنوان یکی از مهم ترین کالاهای منطقه فریدون شهر اشاره کرد و توضیح داد: در این منطقه با استفاده از صنایع تبدیلی می توانیم شاهد توسعه مطلوبی باشیم؛ اما این اتفاق تا کنون رخ نداده است .
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران در ادامه به موضوع صنعت کنسرو ماهی به عنوان فعالیت تخصصی خود اشاره کرد و افزود: استان اصفهان در زمینه صنعت کنسرو ماهی، سالیان نه چندان دور کارخانه های بزرگی وجود داشت که در کشور سرآمد بودند؛ اما امروز حضور ندارند و نام و نشانی از آنها نیست .
سیاستهای عجولانه و غیرکارشناسی بلای جان صنعت شده است
بختیاری یکی از مهم ترین چالش های صنعت کنسرو را تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش دانست و توضیح داد؛ باتوجه به افزایش قیمت مواد اولیه کارخانه ها، این صنعت با معضل روبرو است. معمولاً یکی از راه ها که کارخانه ها برای تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش از آن بهره می بردند بانک ها بودند که امروز بههیچوجه همراهی نمی کنند و این روند معضلی را به معضلات صنعت افزوده است. این در حالی است که سیاست های عجولانه و غیرکارشناسی در مقاطع مختلف بلای جان صنایع شده و هزینه های بسیاری را به آنها تحمیل می کند .
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران اظهار کرد: در بحث قانون کار میتوان ادعا داشت قانون یک طرفه است و منافع تولیدکننده و کارفرما به هیچ عنوان و مطلقاً دیده نشده است و از طرفی دیگر مشکلات بیمه و دارایی و... نیز وجود دارد .
افزایش قیمت مواد اولیه افزایش بهای محصول را در پی دارد
بختیاری عنوان کرد: به طور ویژه و خاص در صنعت کنسرو ماهی یکی از بزرگ ترین مشکلات؛ افزایش قیمت ماهی تن صید شده در داخل است، نزدیک به یک سال گذشته قیمت هر کیلو ماهی تن صید داخل با افزایش سه برابری روبرو بوده است، طبیعتاً هنگامی که قیمت مواد اولیه افزایش داشته باشد بهای محصول نهایی نیز افزایش خواهد داشت؛ ازآنجاکه عمده مصرف کننده این محصولات از اقشار متوسط و روبهپایین جامعه هستند، کاهش قدرت خرید مردم به نگرانی برای خارج شدن کنسرو ماهی از سبد مصرف خانوارها دامن می زند .
سازمان مالیاتی بر تشخیص معافیت ارزشافزوده کنسرو ماهی تمکین نکرده است
او درباره حل مشکل افزایش قیمت ادامه داد: برای کنترل قیمت این نوع ماهی لازم است از ابزار واردات استفاده شود و از سوی دیگر بانک مرکزی تخصیص ارز به واردکنندگان را در اولویت قرار دهد. بختیاری اضافه کرد: برای این موضوع درخواست کردیم مالیات بر ارزش افزوده کنسرو ماهی حذف شود. مطابق جزء 4 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده؛ وزارت بهداشت می تواند کالاهایی که تشخیص می دهد را برای معافیت از مالیات بر ارزش افزوده به وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی معرفی کند. وزارت بهداشت در سال 1402 کنسرو ماهی را مشمول معافیت مالیاتی دانسته اما تا امروز سازمان امور مالیاتی تمکین نکرده است. اگر این اتفاق رخ می داد شاهد کاهش حداقل 10 هزار تومانی قیمت کنسرو ماهی صرفا از همین طریق بودیم .
بختیاری در ادامه به مسائل مرتبط با زیرساخت های صنعت کنسرو در استان اصفهان نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه زیرساخت و تکنولوژی اصفهان جایگاه خوبی را دارد، مصداق این موضوع را میتوان در تعداد کارخانه های استان شاهد بود. او با تأکید بر جایگاه مطلوب اصفهان از نظر اصول و استانداردهای مربوطه نسبت به میانگین کشوری افزود: لازم است مسئولان استانی در حمایت مالی از تولیدکنندگان کنسرو دقت نظر بیشتری داشته باشند. از دیرباز برخی دستگاه های اجرایی استان نسبت به سایر استان ها سخت گیرانه تر عمل می کردند که البته بهتازگی این رویکرد متفاوت شده و امروز تغییر رویکرد و بروز گشایش هایی در این زمینه را شاهد هستیم .
نمایشگاه در دنیا از مهمترین ابزارهای آگاهیبخشی است
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران درباره برگزاری نمایشگاه صنایع غذایی در استان اصفهان گفت: به هرحال نمایشگاه ها در تمام دنیا به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای تبلیغات و آگاهی بخشی کاربرد دارند و کشور ما نیز در این حوزه تلاش کرده است روند روبه رشدی را رقم بزند. بختیاری تصریح کرد: از لحاظ زیرساختی سرمایه گذاری مطلوبی در استان اصفهان برای توسعه نمایشگاه ها انجام شده و شاهد ساخت و تجهیز نمایشگاه آبرومندی در استان اصفهان هستیم، اما اینکه توانستهایم تا چه میزان از این نمایشگاه بهره ببریم جای تردید دارد و به نظر سود چندانی از آن نبرده ایم .
بختیاری اضافه کرد: هر ساله به عنوان یک شرکت بخش خصوصی در نمایشگاه حضور داشته ایم و نقش و رسالت اجتماعی خود را در این راستا ایفا کردهایم تا به تدریج سایر تولیدکنندگان هم ترغیب شده اند در آن شرکت داشته باشند. او خاطرنشان کرد: هنوز فاصله بسیار زیادی تا شناسایی ظرفیت نمایشگاه به فعالان صنایع غذایی استان اصفهان داریم تا بتواند نقش محوری خود را برای کمک به صنایع غذایی استان به عمل بیاورد. او افزود: شرکت برگزارکننده این نمایشگاه در تلاش است تا همچون دوره گذشته در جهت رشد و کیفیت برگزاری گام بردارد. بدیهی است که کیفیت برگزاری نمایشگاه در حد مطلوب و در کوتاهمدت میسر نخواهد بود و به نظر می رسد همان طور که ما بهعنوان تولیدکننده در تلاش برای برگزاری نمایشگاهی مطلوب هستیم، مدیریت شرکت نمایشگاه های بین المللی استان اصفهان نیز با نگرش سرمایه گذاری وارد این بحث شود .
مدیرعامل شرکت خشکبار ایران با تأکید بر اثرگذاری اطلاع رسانی وسیع اضافه کرد: لازم است مدیران استان، استانداری، شهرداری و شورای شهر عزمی جدی جهت تقویت نمایشگاه های تخصصی استان اصفهان داشته باشند. بختیاری در ادامه تسهیل در تردد برای حضور در نمایشگاه را امری ضروری برشمرد و عنوان کرد: برای تسهیلگری در تردد به نمایشگاه بین المللی اصفهان به دلیل فاصلهای که از شهر دارد باید چاره ای اندیشید و استفاده از خطوط اتوبوس رانی و مترو را بهعنوان بهترین گزینه های پیش رو اجرایی کرد .