خواص و مضرات لپه ؛ طبع لپه سرد است یا گرم؟

16 خواص لپه برای سلامتی بدن را به همراه مضرات، طبع و مصلح، کالری و ارزش غذایی آن را به همراه پاسخ به سوالاتی چون آیا لپه همان نخود است؟و..را پاسخ می دهیم.

خواص و مضرات لپه ؛ طبع لپه سرد است یا گرم؟

لپه(به انگلیسی cotyledons) جزو حبوبات و از دسته نخود میباشد. از مهم ترین خواص آن می توان به رفع کم خونی، یبوست، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشار خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی اشاره کرد.

 لپه چیست؟

لپه (به انگلیسی: Cotyledon ) یکی از مهم‌ترین قسمت‌های رویان درون دانه یا بذر گیاه است که هنگام جوانه زدن دانه نخستین برگ‌های گیاه از آن به وجود می‌آیند.

انواع لپه

  • لپه سبز (لپه ماش)

  • لپه زرد (لپه نخود معمولی)

  • دالِ تور (لپه معمولی، نخود کفتری)

  • دالِ چانا (لپه هندی، نخود سیاه ceci neri)

طبع لپه سرد است یا گرم؟

طبع لپه در طب سنتی، گرم و خشک است.

مصلح لپه

مصلح لپه، برنج، سرکه و آبغوره هست.

cotyledons (3)

کالری لپه

کالری لپه در حالت پخته شده 118 کیلو کالری و در حالت خام 341 کیلو کالری در 100 گرم می باشد.

ارزش غذایی لپه

 

جدول ارزش غذایی لپه خام
تشکیل دهنده اصلی مقدار در100 گرم
انرژی (کالری) 341 کیلوکالری
کربوهیدرات 60.37 گرم
پروتئین 24.55 گرم
چربی 1.16 گرم
آب 11.27 گرم
فیبر 25.50 گرم
قند 8.00 گرم
کلسترول 0.00 میلی گرم
ویتامین های لپه خام
نام ویتامین مقدار در 100 گرم
ویتامین A 7.00 میکروگرم
ویتامین D 0.00 میکروگرم
ویتامین E 0.09 میلی گرم
ویتامین K 14.50 میکروگرم
ویتامین C 1.80 میلی گرم
تیامین (B1) 0.73 میلی گرم
ریبوفلاوین (B2) 0.22 میلی گرم
نیاسین (B3) 2.89 میلی گرم
کولین (B4) 95.50میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5) 1.76 میلی گرم
ویتامین B6 0.17 میلی گرم
فولات (B9) 274.00میکروگرم
ویتامین B12 0.00 میلی گرم
مواد معدنی لپه خام
نام ماده معدنی مقدار در 100 گرم
کلسیم 55.00 میلی گرم
آهن 4.43 میلی گرم
منیزیم 115.00 میلی گرم
فسفر 366.00 میلی گرم
پتاسیم 981.00 میلی گرم
سدیم 15.00 میلی گرم
روی 3.01 میلی گرم
مس 0.87 میلی گرم
منگنز 1.39 میلی گرم
سلنیم 1.60 میکروگرم

cotyledons (2)

16 خواص لپه برای سلامتی

  1. یکی از مهم ترین خواص لپه برای پوست و سفید روشن شدن آن است زیرا مصرف آن باعث پاک سازی پوست صورت می شود.همچنین فولات، روی و ویتامین‌ها‌ی موجود در لپه باعث حفاظت پوست در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید می شود و خطر آفتاب سوختگی را کاهش می‌دهد.

  2. از خواص لپه در بدنسازی نباید غافل شد زیرا این گیاه حاوی اسیدهای آمینه ضروری مانند متیونین ، لیزین و تریپتوفان است که برای ترمیم و رشد عضلات حیاتی‌ هستند.

  3. آهن و فولات موجود در لپه باعث افزایش تعداد گلبول های قرمز خون می شود که مصرف آن در پیشگیری و درمان کم‌خونی موثر است.

  4. لپه حاوی فسفر و کلسیم است که برای تقویت استخوان‌ها و کاهش خطر پوکی استخوان بسیار مفید هست.

  5. فیبر موجود در لپه می تواند در کاهش وزن موثر باشید زیرا مصرف آن احساس سیری طولانی‌تری ایجاد می‌کند و کمک می‌کند تا کالری کمتری مصرف شود.

  6. مواد مغذی و ویتامین‌های موجود در لپه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

  7. مصرف لپه باعث کاهش خطر بیماری های قلبی می شود زیرا به تنظیم کلسترول خون کمک می کند.

  8. فیبر موجود در لپه به تنظیم حرکات روده کمک کرده و از یبوست پیشگیری می‌کند.

  9. لپه حاوی مواد مغذیی به نام مولیبدن است که نقش مهمی در سم زدایی و پاکسازی کبد دارد که  این خاصیت موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی می‌شود.

  10. پتاسیم موجود درلپه به کاهش فشار خون کمک می کند و مصرف آن برای افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه می شود.

  11. فیبرموجود در لپه، به بهبود هضم غذا و کاهش درد معده کمک می‌کند.

  12. پروتئین، منگنز و روی موجود در لپه به تقویت فولیکول‌های مو کمک کرده و از ریزش مو‌ها جلوگیری می‌کند.

  13. ویتامین A و روی موجود در لپه به کاهش التهاب پوست سر کمک و در درمان شوره سر مفید است.

  14. لپه به بهبود خلق و خو کمک می کند و در درمان بی‌خوابی شبانه موثر است زیرا حاوی آمینو اسید تریپتوفان است که به افزایش ترشح سروتونین در خون کمک می کند.

  15. لپه با داشتن ویتامین B و فولات، خطر ابتلا به نقص لوله‌های عصبی جنین را کاهش می‌دهد.

  16.  فولات، آهن، روی، پروتئین، منگنز و کلسیم موجود در لپه باعث بهبود رشد نوزادان و کودکان می شود.

خواص لپه در طب سنتی

  • کاهش وزن 

  • کنترل فشار خون 

  • کاهش کلسترول خون

  •  کاهش بیماری‌های قلبی 

  • کاهش سطح کلسترول بد خون

  • تقویت قوای جسمانی و جنسی 

cotyledons (1)

مضرات لپه

  •  مضرات لپه برای کلیه: پتاسیم و فسفر بالا موجود در لپه می تواند فشار زیادی را به کلیه‌ها وارد کند.

  • مضرات لپه برای معده: زیاده روی در مصرف لپه باعث بروز عوارضی مانند نفخ، احتباس گاز در روده‌ها و دل درد شود. 

  • افراد مبتلا به نقرس باید از مصرف لپه زرد خودداری کنند زیرا لپه موجب افزایش اسید اوریک در خون شده و علائم بیماری نقرس را تشدید می‌کند.

  •  مصرف لپه ممکن است در بعضی افراد دارای آلرژی منجر به واکنش‌های آلرژیک مانند خارش، تورم یا مشکلات تنفسی شود.

  • لپه حاوی فیتات‌ است که می‌تواند جذب برخی مواد معدنی مانند آهن و روی را کاهش دهد.

مصرف لپه برای چه افرادی توصیه نمی‌شود؟

  • افراد مبتلا به آسم

  • افراد مبتلا به نقرس

  • افراد نفاخ و دارای معده ضعیف

پرسش های متدوال

آیا لپه همان نخود است؟

بله. لپه از نخود کفتری تهیه می‌شود اما با نخود معمولی تفاوت دارد. 


سخن آخر

در این مطلب خواص لپه برای لاغری، رفع کم خونی، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشار خون، تقویت قوای جنسی را در برایتان توضیح دادیم و شما را  از مضرات آن آگاه کردیم. در صورت تمایل می توانید مطلب 20 خواص عجیب نخود؛ چه کسانی نباید نخود بخورند؟ را نیز بخوانید.

ارسال نظر