مروری بر آثار گالری های عمارت سعدی در سال ۱۴۰۴
نقطه های مقاومت
نمایش تک اثر «بیست و چهار هزار اسم» از استاد محمد موحدیان، نمایشگاه نقاشی «آغاز نصرالله» و آثار خط کوفی حمیدرضا کشاورزی میاندشتی، فضای زیبا و دوست داشتنی را در گالری های عمارت سعدی ایجاد کرده اند.

سال هنری و تجسمی 1404 از انتهای فروردین شروع می شود. و آغاز سال هنری را می توان همزمان با شهادت سیدمرتضی آوینی و نمایشگاه های مربوط به هنر انقلاب دانست. به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی و مقاومت و درست در روزهایی که در دل خود روز بزرگداشت سعدی را دارد در نگارخانه های عمارت سعدی حوزه هنر اصفهان چند نمایشگاه قابل تامل پیش چشم مخاطبان قرار گرفت. نمایش تک اثر «بیست و چهار هزار اسم» از استاد محمد موحدیان، نمایشگاه نقاشی «آغاز نصرالله» و آثار خط کوفی حمیدرضا کشاورزی میاندشتی، فضای زیبا و دوست داشتنی را ایجاد کردند. فضایی که البته به دور از نگاه درست سعدی به فرهنگ و هنر نیست. نگاهی که به دید و تشخیص شهید آوینی که وظیفه هنر را تبلیغ می داند و از سعدی به عنوان الگو یاد می کند، نزدیک است و از این دیدگاه، پاسداشت خوبی برای این ایام است.
در گالری نقطه اثر محمد موحدیان عطار با یاد شهدای استان اصفهان خلق شده و او با ترسیم بیست و چهار هزار نقطه، آیات قرآن کریم در رثای شهیدان و شعار «زنده و جاوید باید یاد شهیدن ما» را با شیوه خط کوفی بنایی روی بوم آورده است. هر نقطه در این اثر نمادی از یکی از بیست و چهار هزار شهید استان اصفهان است. این اثر با تکنیک گواش و با شیوه خط کوفی بنایی در ابعاد 100 در 70 سانتیمتر خلق شده است. محمد موحدیان عطار خلق این اثر را در سال 1401 آغاز کرده و اواخر سال 1403 به پایان رسانده است و آن را ادای دینی به بیست و چهار هزار شهید استان اصفهان میداند. هنرمند این اثر را بر اساس آیات قرآن از جمله آیات 169 و 170 سوره مبارکه آل عمران و شعار «زنده و جاوید باید یاد شهیدان ما» طراحی کرده و ترکیب متوازن و همگونی از این آیات و عبارات طراحی و اجرا نموده است. با دقت در اثر میتوان آیات «وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْیَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ» و «فَرِحِینَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ ...» را به خط کوفی تشخیص داد. تک اثر آقای موجدیان عطار بین تصویر سازی های مربوط به کتاب طوفان البکاء، فضای متفاوتی را ایجاد کرده بود. گویی این تصویر سازی ها و این فضا درست برای همین تک اثر بیست و چار هزار اسم، اجرا شده بودند. می توان آن تک اثر و این تصویرسازی را با هم یک اثر دانست. و مگر شهدا راهی جز راه کربلا رفته اند و چقدر این همنوایی با هم زیبا و معنا دار شده است.
به نمایشگاه که پا میگذاریم، گوشهای از مستند ماندگار «روایت فتح» با صدای آشنا و محزون شهید سید مرتضی آوینی در حال پخش است. شهید در این بخش به روایت جانفشانیهای مردم اصفهان در دفاع مقدس پرداخته: «رایحه ظهور موعود دل شیفتگان حق را بیتاب کرده است و آنان را به صحنه حضور کشانده. اگرچه هنوز جراحتی که از شهادت علمدار بر قلب لشکر امام حسین (علیهالسلام) نشست، تازه است، اما چه جای ماندن؟ آسمان اصفهان طلعت ستارهای دیگر را جشن گرفته است و باران نور میبارد. آب، آب است؛ خاک، خاک و شهر، شهر. افسوس که چشم ظاهربین راهی به سوی باطن اشیا ندارد».
گالری بوستان حوزه هنری اصفهان در هفته هنر انقلاب اسلامی میزبان نمایشگاه نقاشی «آغاز نصرالله» شده است. آثار به نمایش درآمده در این نمایشگاه حاصل برگزاری رویداد ملی «آغاز نصرالله» است که اسفند ماه 1403 و به مناسبت تشییع پیکر شهید سید حسن نصرالله در حوزه هنری اصفهان برگزار شد. علاقمندان در این نمایشگاه به تماشای آثاری از آمنه بدرالسماء، افشین جلیلی، محمدعلی حدت، عبدالله حاجی سیدحسن، صدیقه سلمان، ناصر سیفی، علی محمدشیخی، مهدی فرخی، امیر مباشریان و محمد موحدیان عطار در رثای شهید مقاومت نشستند.
با ورود به نمایشگاه بخشی از یک سخنرانی سید حسن نصرالله به گوش میرسد که با صلابت همیشگی مشغول دفاع از آرمان فلسطین و مقاومت است. هر هنرمند تلاش کرده به شیوه خود، برداشتی از زندگی و مبارزات این شهید را روی بوم بیاورد تا در زمانه جنگ روایتها، در این عرصه با هنر میدانداری کند.
و البته در این مجموعه می توانید هنرنمایی برخواسته از پژوهش و البته دقت و ذوق و آفرینش «حمیدرضا کشاورزی میاندشتی» را با عنوان «همه او» دید. اسماء الحسنی چه در خط بنایی و کوفی و پیاده و سازی و اجراهای زیبا و شگفت انگیزی که تحسین و شگفتی بیننده را در بر دارد. کشاورزی هنرمند و پژوهشگر خط بنایی متولد بهمن 1350 در شهرری است؛ وی مدرک کارشناسی خود را در رشته صنایع دستی از دانشگاه شیراز اخذ کرده و کارشناسی ارشدش را در رشته هنر اسلامی؛ گرایش سفال و سرامیک در دانشگاه کاشان پشت سر گذاشته است.