طبع هویج سرده یا گرم؟ به همراه خواص و مضرات آن

اطلاعاتی از خواص و مضرات هویج برای مردان، زنان، کبد، کلیه و...را به همراه طبع و مصلح، کالری و ارزش غذایی آن آورده ایم و به سوالاتی چون چرا هویج نارنجیه پاسخ می دهیم.

طبع هویج سرده یا گرم؟ به همراه خواص و مضرات آن

هویج( به انگلیسی carrot) یک سبزی ریشه دار است که عنوان یک منبع غنی از بتاکاروتن و فیبر شناخته می‌شود و داری خواصی برای سلامتی بدن هستند.در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعاتی از خواص و مضرات هویج را در اختیار شما قرار دهیم.

هویج چیست؟

هویج، گزر، یا زردک به فارسی دری، یا سبزی به فارسی تاجیکی گیاهی خوراکی و دوساله از خانواده چتریان است. هویج معمولاً به رنگ نارنجی، زرد یا سفید، یا مخلوطی از قرمز و سفید است و تازهٔ آن بافتی خشک و ترد دارد و برای تقویت بینایی خوب است. نوع زرد آن را هویج قمی می‌نامند.

هویج یک سبزی ریشه‌دار یا غده ای خوراکی است که می‌توان آن را خام یا خردشده یا رنده‌شده در سالاد خورد و بیشتر در پخت سوپ‌ها و خورش‌ها کاربرد دارد.

انواع هویج

  • هویج نارنجی

  • هویج بنفش 

  • هویج زرد 

  • هویج سفید 

  • هویج قرمز

carrot (4)

کالری هویج

کالری هویج در حالت خام 41 کیلو کالری، در حالت پخته و آب پز بدون نمک 35 کیلو کالری و در حالت کنسرو شده 25 کیلو کالری و در حالت خشک شده 341 کیلو کالری در 100 گرم می باشد.

ارزش غذایی هویج

جدول ارزش غذایی هویج خام تشکیل دهنده اصلی مقدار در100 گرم
انرژی (کالری) 41 کیلوکالری
کربوهیدرات 9.58 گرم
پروتئین 0.93 گرم
چربی 0.24 گرم
آب 88.29 گرم
فیبر 2.80 گرم
قند 4.74 گرم
ویتامین های هویج خام نام ویتامین مقدار در 100 گرم
ویتامین A 835.00 میکروگرم
ویتامین E 0.66 میلی گرم
ویتامین K 13.20 میکروگرم
ویتامین C 5.90 میلی گرم
تیامین (B1) 0.07 میلی گرم
ریبوفلاوین (B2) 0.06 میلی گرم
نیاسین (B3) 0.98 میلی گرم
کولین (B4) 8.80میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5) 0.27 میلی گرم
ویتامین B6 0.14 میلی گرم
فولات (B9) 19.00میکروگرم
مواد معدنی هویج خام نام ماده معدنی مقدار در 100 گرم
کلسیم 33.00 میلی گرم
آهن 0.30 میلی گرم
منیزیم 12.00 میلی گرم
فسفر 35.00 میلی گرم
پتاسیم 320.00 میلی گرم
سدیم 69.00 میلی گرم
روی 0.24 میلی گرم
مس 0.05 میلی گرم
منگنز 0.14 میلی گرم
سلنیم 0.10 میکروگرم

طبع هویج سرده یا گرم؟

طبع هویج در طب سنتی گرم و‌تر است و برای افرادی با طبع سرد و خشک بسیار مناسب است اما هویج برای افرادی که طبعی گرم دارند ضرر دارد.

مصلح هویج

مصلح هویج در طب سنتی، انیسون و ادویه‌های گرم هستند.

carrot (5)

خواص هویج

  1. از خواص هویج برای مردان می توان به بهبود عملکرد جنسی مردان اشاره کرد زیرا حاوی مواد مغذی است که بر میزان تولید هورمون‌های جنسی مانند تستوسترون تاثیر  گذار است.همچنین هویج می‌تواند عوارض بیماری‌های مرتبط با پروستات را کاهش دهد.

  2. از خواص هویج برای زنان می توان برای تنظیم دوره پریودی و کاهش علائم قاعدگی استفاده کرد زیرا حاوی فیتواستروژن‌ها است که باعث تنظیم هورمون‌ها در بدن زنان می شود. 

  3.  از خواص هویج برای تخمدان می توان برای جلوگیری از عفونت‌ها و التهاب‌های تخمدانی بهره گرفت زیرا حاوی ویتامین A،. ویتامین C و ویتامین E است که در پیشگیری از مشکلات تخمدانی کمک می کند.

  4. هویج پخته 34 درصد، بیشتر از هویج خام خاصیت دارد و از خواص هویج پخته می توان برای درمان اسهال، ناراحتی های معده، تهوع و ...استفاده کرد.

  5. خواص هویج برای لاغری برای کسی پوشیده نیست زیرا یکی از بهترین سبزیجات چربی سوز است و کم کالری و حاوی فیبر بالایی است.

  6. از خواص هویج برای معده و کاهش بیماری های چون ناراحتی معده، زخم معده، عفونت معده، اسهال و سوء هاضمه کودکان و بیماری کرون می توان بهره گرفت.

  7. هویج حاوی کاروتونوئیدها (پیش سازه های ویتامین A) هستند که در سلامت بینایی نقش مهمی دارند و  باعث افزایش بینایی رنگی و دید در نور کم می شود.

  8. هویج حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است که  خطر ابتلا به سرطان معده و ریه را کاهش میدهد.

  9. هویج برای کاهش بیماری های قلبی_ عروقی مفید است زیرا خاصیت ضد التهابی دارند و کاروتنوئید موجود در آن، خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.

  10. هویج حاوی پروتئین مهمی به نام بتاکاروتن است که  باعث می شود مینای دندان سالم بماند و برای بهبود سلامت دهان و دندان مفید است.

  11. مصرف هویج خام باعث کاهش فشار خون می شود.

  12. ویتامین A و آنتی اکسیدان ها موجود در هویج برای تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است.

  13. آنتی اکسیدان های موجود  در هویج چشم ها را از آب مروارید محافظت می کند.

  14. مصرف هویج باعث کاهش قند خون می شود زیرا بدون نشاسته هستند، کربوهیدارت و گلیسمی کمی دارند  که روند هضم و جذب را افزایش می دهد.

  15. مصرف هویج باعث تقویت استخوان ها می شود و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش میدهد زیرا 100 گرم هویج حاوی 33 گرم کلسیم است.

  16. هویج به دلیل وجود کاروتنوئیدها، خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند و به جلوگیری از بیماری های کبدی کمک می کنند.

  17. ویتامین A موجود در هویج برای کاهش و درمان زگیل و آکنه مفید است.

  18. مصرف هویج به بهبود و درمان زخم  کمک می کند زیرا حاوی ویتامین  A است.

  19. مصرف هویج برای کاهش و تسکین درد قاعدگی موثر است.

  20. نیاکاروتن موجود در هویج باعث رشد مو میشود.

  21. ویتامین A موجود در هویچ، پوست را از خشکی محافظت می کند زیرا باعث تحریک تولید سبوم می شود/

خواص خوردن هویج قبل از خواب

  •  کاهش وزن

  •  بهبود توانایی دید 
  •  کاهش التهابات مزمن

  • تنظیم چرخه‌ی خواب 

  •  تقویت سیستم ایمنی بدن

  •  تراکم استخوان و سلامت دندان‌ها

  • کاهش احتمال ابتلا به انواع سرطان

فواید بی نظیر هویج

مضرات هویج

  • مضرات هویج برای چشم: مصرف بیش از حد هویج باعث به زردی زدن رنگ سفید چشم می شود.

  •  مضرات هویج برای کلیه: زیاده روی در مصرف آب هویج می تواند عملکرد کلیه را مختل کند. 

  • مضرات هویج برای معده: مصرف بیش از حد هویج مختل شدن عملکرد کبد می شود.

  • مضرات هویج در بارداری: در صورت مصرف بیش از حد هویج در بارداری، ممکن است خود را در معرض خطر سقط جنین قرار دهید.

  • زیاده رودی در مصرف هویج باعث نارنجی به نظر رسیدن پوست صورت می شود.

  • ممکن است مصرف هویج باعث ایجاد واکنش های آلرزیک مثل خارش پوست، اسهال، ورم و واکنش آنافیلاکتیک. شود.

  • در صورت مصرف بیش از حد هویج، می تواند تحریک پذیری، عصبانیت و برخی اثرات منفی مربوط به روح و روان را در پی داشته باشد.

  • هویج ممکن است طعم شیر مادر را تغییر می دهد بنابراین بهتر است که زنان شیرده بعد از هویج، حتما آب بنوشند.

  •  افراد مبتلا به دیابت، مشکلات روده، سطح قند پایین و مشکلات هورمونی باید قبل از مصرف هویج با پزشک خود مشورت کنند.

  • زیاده روی در مصرف هویج ممکن است باعث نفخ، گرفتگی معده و شکم شود.

  • هویج خام در کودکان زیر 4 سال، به یبوست منجر میشود.

پرسش های متدوال

ریشه هویج کجاست؟

هویج ریشه است وریشه آن از دسته غده‌ای است و اولین بخشی است که از دانه خارج می‌شود و با رشد خود گیاه را در خاک نگه داشت.

چرا هویج نارنجیه؟

علت نارنجی بودن هویج به دلیل بتاکاروتن( دوپاری از ویتامین آ) آن است.

سخن آخر

هویج برای کاهش ورن، کاهش فشار خون، پیشگیری از مشکلات تخمدان، افزایش بینایی، تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش رشد مو و...مفید است اما زیاده روی در مصرف آن باعث عوارضی چون نفخ، زردی پوست صورت، اختلال در عملکرد کلیه و کبد، خارش پوست و...می شود.

ارسال نظر