شناسنامهدار کردن فرش ایران راهکاری برای بازگشت به بازار جهانی است
جشنواره قالی فاخر؛ فرصتی برای احیای هویت فرش اصفهان
آیین افتتاح بیست و هفتمین نمایشگاه تخصصی صادراتی فرش دستباف و سومین جشنواره ملی قالی فاخر روز گذشته باهدف انتخاب و معرفی آثار برگزیده و فاخر کشور در حوزه فرش در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان برگزار شد.
آیین افتتاح بیست و هفتمین نمایشگاه تخصصی صادراتی فرش دستباف و سومین جشنواره ملی قالی فاخر روز گذشته باهدف انتخاب و معرفی آثار برگزیده و فاخر کشور در حوزه فرش در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان برگزار شد.
تحریم داخلی صنعت فرش را بردارید
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان خطاب به مسئولان کشور بهخصوص رئیسجمهور گفت: تحریمهای داخلی صنعت فرش را بردارید.
امیر کشانی با بیان اینکه در سال ۷۳ میزان صادرات فرش ایران نزدیک به ۲ میلیارد دلار بوده اظهار کرد: در حال حاضر صادرات در این حوزه به رقم ۴۰ میلیون دلار رسیده این در حالی است که ریشه این مشکل در موضوع عدم تولید فرش نیست؛ بلکه مشکل به سیاستگذاری در حوزه فرش باز میگردد.
کشانی تصریح کرد: باید به صادرات ۵ میلیارددلاری فرش میرسیدیم، سیاستگذاری اشتباه باعث شده در تمام این سالها صادرات فرش که میتوانست ۱۰ درصد صادرات کل کشور باشد را نداشته باشیم و بهنوعی صادرات این بخش را ازدستداده باشیم.
به گفته او فرش صرفاً برای کشور یک صنعت نیست و هویت محسوب میشود. رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه دولت اگر میخواهد کاری کند رسیدگی به موضوع صادرات فرش را در اولویت قرار دهد افزود: لازم است دولت امکان صادرات فرش را آزاد کند راهکار این موضوع نیز در بازگشت پیمانسپاری فرش آزاد شود. کشانی تأکید کرد: درصورتیکه تجار فرش این هنر دست ایرانی را بتوانند به سراسر دنیا صادر کنند و فرش ایران در بازار جهانی محو نخواهد شد.
رویداد فرش فاخر به تولیدکنندگان انگیزه میدهد
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: فرش فاخر بهعنوان یک رویداد مهم و با رویکردهای جدید، فنی و دقیق میتواند به تولیدکنندگان انگیزههای لازم را بدهد و این موارد باید در آییننامهها و ارزیابیها هم موردتوجه قرار گیرد.
سید داود موسوی با اشاره به اینکه موضوع فرش در ساختار و سیاستهای پیشین وزارت صمت، در حد یک اداره زیر مجموعه اداره کل دیگری قرار داشت، افزود: با ساختار و رویکرد جدید در این وزارتخانه، «مرکز ملی فرش ایران» به طور مجدد احیاء شد. این مرکز با رویکرد جدیدش و در پرتو تعامل با مجموعهها و کمیتههای مختلف دیگر، مباحث این حوزه را بهطورجدی پیگیری و رفع خواهد کرد. او به مشکلات بیمه قالیبافان و دیگر چالشهای حوزه فرش نیز اشاره کرد: این مسائل ناشی از کاهش صادرات و نبود ساختار منسجم در این عرصه است.
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: مرکز ملی شمارهگذاری در این وزارتخانه بهعنوان یکی از زیرساختهای لازم در راستای شناسنامهدار کردن فرش بهعنوان یک کالای نفیس فراهم شده است که بسیاری از چالشهای حوزه فرش دستباف از این طریق برطرف خواهد شد.
موسوی خاطرنشان کرد: تشکیل کمیته صادرات بهعنوان نخستین اقدام در زمینه صادرات فرش انجام شده است و ما چالشهای مدنظر فعالان این صنعت را در این کمیته بررسی خواهیم کرد.
او با اشاره به اینکه مواد ۸۳ و ۴۸ قانون برنامه هفتم در زمینه توسعه زنجیرههای تولید مورد تأکید قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: قوانین لازم و کافی در زمینه فرش وجود دارد و تنها باید با همافزایی بین بخشهای دولتی و خصوصی، کارها را بهخوبی پیش ببریم. سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: تحریم غرب پیش از نفت در باره فرش اعمال شد که نشان از اهمیت این موضوع دارد و در این زمینه باید در کشور، خود تحریمی را برطرف تا در فضای آرام با همکاری و همافزایی، افزایش صادرات فرش را بهعنوان یکی از مباحث اصلی دنبال کنیم. سید داود موسوی افزود: چالش صادرات و پیمانسپاری ارزی در وزارت صمت پیگیری شده است و در صورت هماهنگی با بانک مرکزی به موفقیتهای خوبی در این زمینه دست پیدا خواهیم کرد.
موسوی ادامه داد: اعتبار خوبی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در زمینه بیمه تأمین اجتماعی قالیبافان ارائه شده که در حال دستهبندی و ارائه آن به استانهاست.
او با اشاره به اینکه میزان صادرات فرش باید با رویکردهای جدید به طور قابلتوجهی نسبت به دورههای گذشته افزایش پیدا کند، گفت: کارگروهی در زمینه قاچاق در وزارت صمت تشکیل شده است تا در آن، موضوع صادرات هم موردتوجه قرار بگیرد.
نمایش آثار برگزیده جشنواره قالی فاخر در نمایشگاه فرش اصفهان
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان اصفهان نیز گفت: اختتامیه سومین دوره جشنواره قالی فاخر با بیست و هفتمین نمایشگاه تخصصی صادراتی فرش دستباف اصفهان همزمان شده است.
احمدرضا طحانیان در تشریح جزئیات این نمایشگاه با بیان اینکه ۲۷ بیست و هفتمین نمایشگاه فرش اصفهان طی ۶ ماه با همکاری و همراهی انجمنها و اتحادیههای مختلف به نتیجه رسیده است اضافه کرد: این نمایشگاه از ۷ تا ۱۲ بهمنماه در فضایی بالغ بر ۶ هزار و ۵۰۰ متر میزبان ۱۲ استان کشور و ۱۱۰ شرکت و برند برپا است که ۶۳ درصد شرکتکنندگان از استان اصفهان هستند. طحانیان تأکید کرد: حضور هیئتهای خارجی از ازبکستان و عراق را در این نمایشگاه خواهیم داشت.
او از برگزاری ۶ نشست تخصصی در این نمایشگاه خبر داد و عنوان کرد: مهمترین ویژگی این نمایشگاه نسبت به سال قبل رشد کمی و کیفی و حضور برندهای مختلف است.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان اصفهان گفت: آثار برگزیده سومین دوره جشنواره قالی فاخر در بیست و هفتمین نمایشگاه تخصصی صادراتی فرش دستباف اصفهان به نمایش گذاشته خواهد شد .
صادرات فرش را از حالت چمدانی خارج کنیم
رئیس کمیسیون گردشگری، صنایعدستی و فرش اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: جشنواره قالی فاخر میتواند فاخرترین رویداد اصفهان باشد. مژگان ایزدی هنر صنعت فرش را هنری با قدمت چندصدساله برای کشور و اصفهان دانست اظهار کرد: بسیاری از کشورهای دیگر که نقشه و طرح فرش ایران را کپیبرداری کردهاند همچنان نتوانستهاند در بحث کیفیت رنگ قالیها در حد ایران ظاهر شوند و به دنبال رمز آن هستند ضرورت دارد آموزش و هنر اصفهان که سالها بابت آن زحمت کشیدهایم را محرمانه نگه داریم.
ایزدی ادامه داد: قبل از تحریم نفت ایران قالی برای کشور ما در فهرست تحریمها قرار گرفت که این موضوع ارزش فرش را بالاتر و برتر از نفت به نمایش میگذارد پس باید راه و روش آن را پیدا کنیم که مجدداً این هنر صنعت را به بازارهای جهانی انتقال دهیم و از حالت چمدانی خارج کنیم. او در مورد نقشه فرش باتوجهبه تغییر سبک زندگی نیز بر همافزایی اساتید طرحهای سنتی و مدرن این حوزه تأکید کرد و عنوان کرد: طرح، مدل و رنگ فرش باید در کنار هم قرار گیرد و با همافزایی به نتیجه بهتری دست یابیم.
در پایان این رویداد از آثار برگزیده و فاخر کشور در هفت رسته و سه گروه فرشهای روستایی و عشایری، فرشهای شهریباف و فرشهای مدرن تجلیل شد.