حراجی های اسفند گالری های اصفهان
گالری های اصفهان در اسفندماه شاهد 3 حراجی متفاوت و متنوع بود که هر کدام مزیت خاص هنری خودش را داشت و به نوعی کامل کننده همدیگر بود

سال 1403 با همه سختی های اقتصادی آن هم به پایان رسید. اسفندماه، ماه حراجی ها و نمایشگاه های گروهی به قصد فروش بیشتر است. گالری های اصفهان نیز حداقل شاهد 3 حراجی متفاوت و متنوع بود که هر کدام مزیت خاص هنری خودش را داشت و به نوعی کامل کننده همدیگر بود. نمایشگاه رابطه عاشقانه 2 به عنوان حراجی گالری آرین هنر معاصر، نمایشگاه سیل به عنوان حراجی گالری اکنون و در آخر نمایشگاه یک شاخه گل سرخ که اگرچه حراجی نبود ولی در اسفند ماه و گروهی بودنش، او را می تواند در این بسته قرار بدهد. هر نمایشگاهی برای خودش مخاطبان خاص خودش را داشت و از سویی فروش خودش را نیز داشت. تنوع ارائه و آثار، اگر چه مزیت گالری های خصوصی این شهر محسوب می شوند ولی می توانند به عنوان یکی از شاخص های مهم عملکرد گالری در نظر گرفته شوند. گالری که نتوانسته باشد فروش مناسب در اسفند ماه داشته باشد یکی از مهم ترین ماموریت های گالری را به عنوان یک نهاد اقتصادی در دنیای اقتصاد هنر ایفا نکرده است. گالری ها موظف هستند تا وقت و هزینه بیشتری را در حوزه فروش آثار هنری قرار بدهند و باید دارای چشم انداز و برنامه مشخص در طول سال برای این کار باشند. به این ترتیب یکی از ملاک های انتخاب هنرمندان برای نمایش آثارشان، چیزی جز میزان فروش نمی تواند باشد و البته بخشی از این فروش در همان حراجی پایان سال اتفاق می افتد. سخت شدن شرایط اقتصادی به معنای ترک میدان اقتصاد هنر نیست بلکه به معنای داشتن برنامه بهتر و دقیق تر برای فروش در این شرایط است. امیدواریم سال آینده گالری ها به عنوان یک شاخص رو به رشد گزارش های خوبی از فروش آثار هنری را در اختیار دنیای رسانه قرار بدهند. در این یادداشت مروری بر این 3 گالری به عنوان بخش مهمی از حراجی پایان سال هنرهای تجسمی در اصفهان داریم.
*رابطه عاشقانه و تعیین قیمت توسط مخاطب
تعداد 78 قطعه اثر هنری در نمایشگاه رابطه عاشقانه 2 در گالری آرین هنر معاصر ارایه شد. حسین تحویلیان با 10 اثر نقاشی، مهران میرخلف 7 اثر نقاشی، محمود حسینی 6 قطعه نقاشی ، حمید آقایی 6 قطعه نقاشی، زینب کاظم زاده 3 قطعه نقاشی، لیدا قناتی 6 اثر نقاشی، شیوا ملکی 2 اثر نقاشی، فرحناز ابطحی 4 اثر، علی رضا رفوگران 16 قطعه عکس، زهره حکیم نیک سه اثر نقاشی، مهین رحمانی 3 اثر، زهرا بابا احمدی 13 اثر نقاشی و خانم خدری 4 اثر با تکنیک نقاشی ارائه دادند. در پایان روز نخست این حراجی بنا به گفته مدیر گالری، بیست اثر قیمت خورد و دو اثر هم تعداد سه نفر قیمت گذاری کردند که به فردی که بیشترین قیمت را گفته بود انتقال داده شد. گالری هیچ قیمتی را برای آثار این نمایشگاه در نظر نداشت و این موضوع را به مخاطب واگذار کرده بود. برای هر اثر هنری سه نفر قیمت گذاری می کردند. پس از قیمت گذاری نفر سوم اثر متعلق به کسی بود که بیشترین قیمت را اعلام کرده بود. ویژگی خاص این نمایشگاه همین نحوه قیمت گذاری آن بود.
* ابعاد کوچک و قیمت های مناسب
هر ساله در روزهای پایانی سال در گالری اکنون بر اساس فراخوانی منتشر شده نمایشگاهی از آثار هنرمندان با عنوان «سِیل» گردآوری می شود. هدف از برگزاری این نمایشگاه فروش آثار هنرمندان در ابعاد کوچک و قیمت های مناسب برای خرید هر چه بیشتر توسط مخاطبین گالری هست. امسال ششمین دوره این فراخوان هست که به نمایش آثار 56 هنرمند از سراسر ایران پرداخت. فراخوان ارسال آثار در فضای مجازی اطلاع رسانی شده است. و هر هنرمندی که مایل بوده می توانسته برای این نمایشگاه اثر بفرستد. اما یک تیم سه نفره، آثار منتخب را برای ارایه گزینش کرده اند. هر هنرمند بین ۱ تا ۵ اثر می توانسته که ارسال کند. آثار این نمایشگاه در رشته های هنری نقاشی/ طراحی / مجسمه/ چاپ دستی بود. البته غلبه با نقاشی و طبیعت بی جان و پرتره است. ویژگی این نمایشگاه هم جذب آثار توسط فراخوان و داوری آثار توسط 3 هنرمند بود.
*مسیری برای اقتصاد هنرهای تجسمی
نمایشگاه یک شاخه گل سرخ با کیوریتوری مهدی تمیزی و 90 اثر از 90 هنرمند در گالری دیدار برپا شد. نمایشگاهی که می توان از آن به عنوان یک اتفاق قابل تامل پایان سال هنرهای تجسمی اصفهان یاد کرد. اتفاقی که نه فقط برای حراج پایان سال که بر اساس یک برنامه دوماهه خلق اثر و در یک فضای حرفه ای، کیوریتوری و ارائه شد. نوع انتخاب موضوع و مشارکت گسترده هنرمندانه و همچنین برپایی برنامه های جانبی چون دو نشست تخصصی را می توان از ویژگی های این نمایشگاه عنوان کرد. اگر همین برنامه ریزی در طول سال و برای موضوعات دیگر و سال های آینده هم انجام شود، می توان انتظاری از نگاه درست به اقتصاد هنرهای تجسمی هم از لابلای این نوع برنامه ریزی داشت.